Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ-Covid στην Αττική

Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ-Covid στην Αττική

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ιδίως στην Αττική, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους να κάνουν λίγη υπομονή.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η κάλυψη των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό (ΜΕΘ – Covid) στην Αττική φτάνει το 90%, με 235 κλίνες ΜΕΘ (από τις 262) να είναι κατειλημμένες. Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, με 168 εισαγωγές την Τρίτη και 186 τη Δευτέρα.

Εμβολιασμοί

Ως προς τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι έχουν ξεπεράσει τους 790.000. Όπως είπε, κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται πάνω από 30.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Ανέφερε δε ότι τα επιβεβαιωμένα ραντεβού για εμβολιασμό είναι περισσότερα από 1,48 εκατ.

Ερωτηθείς πότε θα αρθεί το lockdown, απάντησε ότι «προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα πάμε βήμα – βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επιπλέον σε ένα διασωληνωμένο βρέφος 24 ημερών, το οποίο -όπως είπε συγκινημένος- δίνει μάχη στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Μίλησε επίσης για τις προσπάθειες στήριξης του ΕΣΥ, ενώ έκανε λόγο για «ανεπανάληπτο κύμα αλληλεγγύης» που έχει αναπτυχθεί.

«Δεν είναι καλά τα νούμερα»

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, σημείωσε ότι παρά την ελπίδα των επιστημόνων που αναζητούν μια χαραμάδα για άρση των μέτρων, οι αριθμοί των τελευταίων ημερών δεν θεωρούνται καλοί.

Όπως τόνισε, ακόμη δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την παράταση ή μη των υφιστάμενων μέτρων. Η κ. Κοτανίδου απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες να κάνουν λίγη υπομονή. «Όσο πιο καλά τηρούμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το lockdown» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να έχει βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, προκειμένου να γιορτάσουν όλοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

«Όλοι είμαστε κουρασμένοι, κι εσείς κι εμείς είμαστε πολύ κουρασμένοι. Δεν αντέχουμε παραπάνω, ούτε lockdown, ούτε να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όμως, όπως είπε και ο υπουργός, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ηλίου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας».

Τόνισε επιπλέον ότι η Αθήνα περνά τη μεγαλύτερη πίεση αυτή τη στιγμή, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μείνει εκτός συστήματος υγείας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχθηκε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας.

1.913 νέα κρούσματα

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως σε 1.913 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 28 θάνατοι, ενώ 357 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Σκληρό lockdown στην Αρκαδία – Στο «κόκκινο» και το Ναύπλιο

Στο μεταξύ, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, ενώ ο δήμος Ναυπλιέων περνά στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00.

Διαβάστε ακόμη:

Επέλαση της Covid-19: 1.913 νέα κρούσματα, 357 οι διασωληνωμένοι

Σκληρό lockdown στην Αρκαδία – Στο «κόκκινο» και το Ναύπλιο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή