Ένας χρόνος μετά το πρώτο κρούσμα: Τα εμβόλια, οι μεταλλάξεις, η ανοσία

Ένας χρόνος μετά το πρώτο κρούσμα: Τα εμβόλια, οι μεταλλάξεις, η ανοσία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο η χώρα μας έμπαινε στον χάρτη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 σε Ελληνίδα που επέστρεψε από το Μιλάνο. Σήμερα, η χώρα μας μετράει 6.410 θύματα της νόσου, ενώ όλοι έχουμε μάθει να ζούμε με περιορισμούς. Σε μια σειρά από παραμέτρους που σχετίζονται με τον ιό, καταγράφονται εξελίξεις: 

• Εμβόλια: Αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. και στη χώρα μας έχουν λάβει έγκριση και χορηγούνται τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca, ενώ αναμένεται –εκτός απροόπτου μέσα στον Μάρτιο– να εξετασθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ο φάκελος για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, «εάν έχουμε τέσσερα εμβόλια και εντατικοποιηθεί και η παραγωγή αυτών, τότε αυτά επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ε.Ε. Για τη χώρα μας, εάν καταφέρουμε έως τον Μάιο – Ιούνιo να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα».

• Θεραπείες: Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σήμερα η πιο αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία είναι η χορήγηση δεξαμεθαζόνης σε σχεδόν όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν και οξυγόνο. Επίσης, χορηγείται αντιπηκτική αγωγή σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Πλέον έχουμε πολύ καλύτερο χειρισμό σε ό,τι αφορά τη θεραπεία με οξυγόνο (ρινική οξυγονοθεραπεία υψηλής ροής). Το αντιιικό remdesivir αν και δεν είναι ειδικό φάρμακο για την COVID-19, βοηθάει στη θεραπεία ασθενών εφόσον χορηγηθεί σε όσους δεν πάσχουν βαριά. Επιπλέον, η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες με υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου σε σοβαρή. Τέλος, τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται ότι εάν χορηγηθούν νωρίς σε ήπιες μορφές της νόσου, μπορεί να αναστείλουν την εκδήλωση της καταιγίδας κυτταροκινών στους ασθενείς.

• Μεταλλάξεις: Αυτή την περίοδο δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό, έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας και προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς έχουν το χαρακτηριστικό να μεταδίδονται πιο εύκολα. Ειδικά το νοτιοαφρικανικό στέλεχος φαίνεται να μειώνει λίγο και την προστασία των εμβολίων από ήπια νόσηση, χωρίς –με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα– να τα επηρεάζει σε ό,τι αφορά την προστασία από βαριά νόσο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανόν καθώς προχωράει ο εμβολιασμός, να επικρατήσουν στελέχη με μεταλλάξεις που δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια.

• Ανοσία: Ενας μεγάλος άγνωστος αυτής της επιδημίας παραμένει η διάρκεια της ανοσίας είτε αυτή είναι φυσική, έπειτα από νόσηση, είτε τεχνητή, έπειτα από εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Δημόπουλο, «μετά τη νόσηση φαίνεται να υπάρχει μία πτώση των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός έναντι του ιού, αλλά δεν εξαφανίζονται. Επίσης θεωρούμε ότι τα μνημονικά κύτταρα, δηλαδή τα Β-λεμφοκύτταρα, που παράγουν τα αντισώματα, ενεργοποιούνται ξανά όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με τον ιό».

Διαβάστε επίσης

Σήμα κινδύνου από ειδικούς – «Τσουνάμι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή