Oι περιγραφές των θυμάτων και το άλλοθι της Ιθάκης

Oι περιγραφές των θυμάτων και το άλλοθι της Ιθάκης

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο καταγγελίες για βιασμό από νεαρούς με καταγωγή από την Αίγυπτο οδήγησαν στην προφυλάκιση του ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη. Ο πρώτος από τους καταγγέλλοντες, 25 ετών σήμερα, κατέθεσε στις 18 Φεβρουαρίου μήνυση κατά του ηθοποιού στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Τον κατηγορεί ότι τον Αύγουστο του 2010 και ενώ θα πήγαινε στη Γ΄ Γυμνασίου τον βίασε στον καναπέ του διαμερίσματός του, στο Μεταξουργείο. Ο δεύτερος, 23 ετών, κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα ενώπιον του εισαγγελέα, το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου. Είπε ότι είχε ερωτικές επαφές με τον Δημήτρη Λιγνάδη και ότι τον Αύγουστο του 2015 βιάστηκε από τον ηθοποιό, ενώ έκαναν μαζί διακοπές στην Επίδαυρο. Τις δύο καταγγελίες συνοδεύουν καταθέσεις μαρτύρων. Εκείνοι περιγράφουν επαφές του Λιγνάδη με ανήλικα αγόρια, δίχως πάντως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τις δύο βασικές καταγγελίες εις βάρος του ηθοποιού. 

Η πολύκροτη υπόθεση που οδήγησε στην αποπομπή του ηθοποιού από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και τελικά στην προφυλάκιση με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροήν άρχισε να εκτυλίσσεται στις 5 Φεβρουαρίου. Ηταν τότε που ο 40χρονος σήμερα Βασίλης Κυπαρισσόπουλος, ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο, κατέθεσε μήνυση κατά του Λιγνάδη. Τον κατηγορούσε ότι από την ηλικία των 15 ετών και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τον κακοποιούσε σεξουαλικά. 

«Την τρίτη φορά που τον συνάντησα δέχτηκα τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Ηταν η αρχή μιας ιστορίας που κράτησε τέσσερα χρόνια», περιέγραψε μεταξύ άλλων. Παρότι το καταγγελλόμενο αδίκημα ήταν παραγεγραμμένο, ο Κυπαρισσόπουλος κατέθεσε στις 15 και 19 Φεβρουαρίου δύο υπομνήματα, υποδεικνύοντας στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές συνολικά 6 μάρτυρες που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες του. 

Ο ένας απ’ αυτούς είναι ο 23χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος από μάρτυρας μετετράπη σε κατήγορο, καθώς ενώπιον του εισαγγελέα κατέθεσε ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη τον Αύγουστο του 2015. Περιέγραψε ότι γνωρίστηκαν το 2014, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σε gay bar στην Ερμού, και ότι απέκτησε φιλικές και στη συνέχεια ερωτικές σχέσεις μαζί του. «Μου είπε ότι με το πρόσωπό μου θα μπορούσα να πάω πολύ μπροστά στον χώρο του μόντελινγκ και ότι λόγω των γνωριμιών του θα με βοηθούσε να μπω στον χώρο», κατέθεσε ο νεαρός, μιλώντας για την πρώτη περίοδο της γνωριμίας τους. 

Στην ερώτηση του εισαγγελέα εάν είχε σεξουαλική σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο νεαρός απάντησε: «Ναι, οι συναντήσεις μας στο σπίτι του ήταν γενικά συχνές, είτε μόνοι μας είτε με παρέα. Οι σεξουαλικές σχέσεις μας ήταν στοματικός έρωτας που του έκανα εγώ, φιλιά στο στόμα, θωπείες και αυνανισμοί». Την 9η Αυγούστου 2015 και ενώ είχαν πάει διακοπές στην Επίδαυρο, ο νεαρός περιέγραψε ότι βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη. «Με αιφνιδίασε, δεν την ήθελα αυτή την ενέργεια και ήθελα να σταματήσει», κατέθεσε. Παρότι μετά το συμβάν οι σχέσεις τους προσωρινά ψυχράνθηκαν, το 2016 ο νεαρός περιγράφει ότι κατέφυγε για διάστημα 20 ημερών στο σπίτι του Λιγνάδη, όταν οι γονείς του έμαθαν ότι είναι γκέι. 

Η δεύτερη μάρτυρας που υπεδείχθη από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο και εξετάστηκε από τους εισαγγελείς είναι μια 40χρονη, κατά δήλωσή της, πρώην σύντροφος του Λιγνάδη. Περιέγραψε τις συνθήκες γνωριμίας τους και κατέθεσε ότι στο σπίτι του ηθοποιού συναντούσε ανήλικα αγόρια. «Του είπα ότι είσαι παιδόφιλος και ότι δεν θέλω να έχω καμία επαφή μαζί σου», κατέθεσε μεταξύ άλλων στον εισαγγελέα και πρόσθεσε ότι ο Λιγνάδης την απειλούσε «για να μη μιλήσει». 

Ηθοποιός, που επίσης κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα, υποστήριξε ότι συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Λιγνάδη στον θεατρικό όμιλο Αρσακείου και ότι έβλεπε ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης «διατηρούσε εξωσχολικές σχέσεις με τα ανήλικα παιδιά του Αρσακείου». 

«Το 2006, πολλές φορές μετά τις πρόβες φεύγαμε παρέα αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί νεαρό, το οποίο δεν το ήξερα αλλά στη συνέχεια έμαθα ότι ήταν ανήλικος, περίπου 15-16 ετών, και είχε ερωτική σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη», είπε ενώπιον του εισαγγελέα. 

Η δεύτερη καταγγελία για βιασμό εις βάρος του Λιγνάδη είχε τη μορφή μήνυσης που κατετέθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τη 19η Φεβρουαρίου.  Μηνυτής είναι ένας 25χρονος Ελληνοαιγύπτιος, ο οποίος ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Κατηγορεί τον γνωστό ηθοποιό – σκηνοθέτη ότι τον βίασε στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, τον Αύγουστο του 2010, και ενώ ήταν μόλις 14 ετών. 

Γνωριμία στο Facebook

Στην αναφορά του περιγράφει ότι γνωρίστηκε με τον Λιγνάδη μέσω Facebook και ότι το καλοκαίρι του 2010 είχαν μαζί με φίλους του επισκεφθεί αρκετές φορές το σπίτι του ηθοποιού, στο Μεταξουργείο. Στις συναντήσεις αυτές, ο Λιγνάδης φέρεται να τους έδινε ποτά και τσιγαριλίκια με χασίς, προτείνοντάς τους να συμμετάσχουν σε ερωτικά παιχνίδια. Ενα βράδυ που είχε πάει μόνος στο σπίτι του ηθοποιού, καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού. «Οταν ξαναβρήκα τις αισθήσεις μου ήμουν γυμνός στον καναπέ, ενώ είχε ήδη ξημερώσει», κατήγγειλε. Εκτοτε ο νεαρός δεν ξανασυναντήθηκε με τον ηθοποιό, ενώ όπως επισημαίνει στη μηνυτήρια αναφορά του, «άρχισα να δίνω σημασία σε διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν ανάμεσα σε έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες, κι έτσι συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν ο μόνος που είχα περάσει από το κολαστήριό του».  

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «κατασκευασμένη» από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ειδικότερα τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Σπύρο Μπιμπίλα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης αμφισβητεί όσα παραθέτει στη μήνυσή του ο 25χρονος Ελληνοαιγύπτιος, ισχυριζόμενος ότι τον Αύγουστο του 2010 (οπότε και φέρεται να βίασε τον νεαρό αλλοδαπό) δεν βρισκόταν στην Αθήνα αλλά αρχικά σε ταξίδι αναψυχής στην Αίγυπτο και στη συνέχεια σε θεατρική περιοδεία στην επαρχία. Ο διωκόμενος ηθοποιός χαρακτήρισε κατασκευασμένη και τη δεύτερη καταγγελία εις βάρος του. Μεταξύ άλλων, προέβαλε άλλοθι ότι τον Αύγουστο του 2015 βρισκόταν όχι για διακοπές σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο με τον αιγυπτιακής καταγωγής νεαρό αλλά σε σπίτι φίλων του στην Ιθάκη. 
Η ηθοποιός και πρώην βουλευτής Ελένη Κούρκουλα, η οποία νοίκιαζε το σπίτι στην Ιθάκη, ο σύζυγός της, θεατρικός επιχειρηματίας, καθώς επίσης και ο αδελφός του κατηγορουμένου στήριξαν το άλλοθί του, επιβεβαιώνοντας ενώπιον του ανακριτή ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης το επίμαχο χρονικό διάστημα βρισκόταν πράγματι στο εξοχικό τους. «Πήγαμε όλοι μαζί την 1η Αυγούστου, μείναμε όλοι στο σπίτι που νοικιάζαμε. Το διάστημα αυτό γίνονται πολλά πανηγύρια και επειδή η παρουσία του κ. Λιγνάδη είναι εμφανής επειδή τραγουδάει, τον είδαν πολλοί άνθρωποι εκεί. Δεν έφυγε καθόλου από την Ιθάκη, ούτε δευτερόλεπτο», κατέθεσε η κ. Κούρκουλα. Οι ισχυρισμοί του Λιγνάδη και οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, πάντως, δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι αργά τη νύχτα της Πέμπτης αποφάσισαν την προφυλάκισή του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή