«Ελλάδα 2021»: Δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

«Ελλάδα 2021»: Δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Δημόσιο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας προχώρησε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Η δωρεά βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», βασικός στόχος της είναι οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση να απηχούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και να αφήνουν, στο μέτρο του δυνατού, μια κληρονομιά για την επόμενη ημέρα. 

Προσαρμόζοντας τις δράσεις της στα νέα δεδομένα, η Επιτροπή προχωρά στη δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ.

Κατά την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», οι πόροι της προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις νομισμάτων του Νομισματικού της Προγράμματος, καθώς και προϊόντων που φέρουν το σήμα της, ενώ δεν λαμβάνεται καμία επιχορήγηση ή επιδότηση από το Δημόσιο και δεν επιβαρύνεται στο ελάχιστο ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ, όπως τονίζει η Επιτροπή, βασίστηκε σε αυτούς τους ιδιωτικούς πόρους και, ιδίως, στη συνδρομή των τεσσάρων τραπεζών, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, κεντρική επιδίωξή της είναι τα έσοδά της να διατεθούν για την υλοποίηση επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων, η πλειονότητα των οποίων να αφήνουν μία παρακαταθήκη για το μέλλον και, έτσι, τα οφέλη από την υλοποίησή τους να επιστρέψουν στην κοινωνία.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δωρεά, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση προς τους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προμήθειας κλινών ΜΕΘ και έχουν εμπειρία στον χώρο τους. Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία «Ι. Ιωαννίδης Μονοπρόσωπη ΙΚΕ (Axis Medical Construction). Οι τεχνικές προδιαγραφές των κλινών ΜΕΘ εγκρίθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το «Ελλάδα 2021», το στοιχείο που διαφοροποιεί τη δωρεά της Επιτροπής είναι ότι οι 18 κλίνες που προσφέρει είναι κινητές, μπορούν, δηλαδή, να εγκατασταθούν σε οικίσκους ή να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εφόσον προκύψει επείγουσα ανάγκη. Ο αρχικός χώρος τοποθέτησης τους καθορίστηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Οι κλίνες, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα παραδοθούν πλήρως λειτουργικές, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο, ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που ανέλαβε για να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία εναντίον της πανδημίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η οικονομική στήριξη της έρευνας για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται

Αναφερόμενος στη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι οι νέες κλίνες «θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται», ενώ αρχικά «η έδρα τους θα είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ένας κομβικός πυλώνας του ΕΣΥ, που κράτησε και άντεξε ειδικά τις δύσκολες εβδομάδες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη σημείωσε ότι «οι κλίνες θα παραδοθούν πλήρως λειτουργικές τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα και διασυνδεδεμένες κτιριολογικά με το νοσοκομείο, για να μείνουν και μετά το πέρας της πανδημίας για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και η κατασκευή όπως γνωρίζετε ήδη προχωράει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή