Όλες οι εφεδρείες στη «μάχη» της Αττικής

Όλες οι εφεδρείες στη «μάχη» της Αττικής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ύψιστο σημείο συναγερμού για την αντιμετώπιση της «επίθεσης» που δέχεται η Αττική από την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκονται τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και οι υγειονομικές αρχές. Οι συσκέψεις των ανώτατων στελεχών του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των διοικήσεων των νοσοκομείων για την υλοποίηση του σχεδιασμού διεύρυνσης της δυναμικότητας του ΕΣΥ είναι συνεχείς και ο αριθμός των κλινών εντατικής που δεσμεύονται για τα βαριά περιστατικά της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού αυξάνεται καθημερινά.

Χθες το μεσημέρι, οι κλίνες εντατικής COVID της Αττικής ήταν περίπου 300 –από 250 πριν από δέκα ημέρες– και αναμένεται να αυξηθούν στις 340 έως το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο που είναι σε εξέλιξη προβλέπει σε αυτή τη φάση τη μετατροπή απλών κλινών και κλινών εντατικής σε κλίνες COVID, και η οποία γίνεται με τη διακομιδή των ασθενών non-COVID που νοσηλεύονται σε αυτές σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, που έχουν ήδη διαθέσει 120 κλίνες εντατικής.

Για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος σε απλές κλίνες COVID, από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση για διακοπή των διακομιδών ασθενών με κορωνοϊό από περιοχές όπως Κόρινθο, Χαλκίδα, Λιβαδειά και Θήβα προς τα νοσοκομεία στην Αττική, με την εξαίρεση περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου προβλέπει σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η πίεση την ανάπτυξη κλινών εντατικής και σε χώρους των νοσοκομείων όπως μονάδες ανάνηψης και χειρουργεία (μάλιστα για τον λόγο αυτό έχουν δεσμευθεί 150 αναπνευστήρες), αλλά και την περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας για τη νοσηλεία και περιστατικών COVID-19.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι οριακή. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, «το σύστημα αυτή τη στιγμή ζορίζεται από λίγο έως πολύ, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στις ΜΕΘ COVID αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι η πληρότητα στο λεκανοπέδιο ήταν στο 92%, ποσοστό που αυξομειώνεται αναλόγως με τις εισαγωγές, τα εξιτήρια αλλά και τις νέες κλίνες που δεσμεύονται για την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό. Τη δύσκολη εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής περιέγραφαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που έκαναν λόγο για ασφυκτική κατάσταση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, χθες το μεσημέρι σε 12 νοσοκομεία της Αττικής, που διαθέτουν συνολικά 270 κλίνες εντατικής COVID (δεν είναι το σύνολο των νοσοκομείων), οι κενές κλίνες εντατικής ήταν μόλις 12. Γεμάτες ήταν οι ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία Σωτηρία (84 κλίνες), Ευαγγελισμός (45), Αττικόν (33), Θριάσιο (17), Σισμανόγλειο (14) και Ελπίς (6).   

Η δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο ΕΣΥ ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και της προέδρου της Επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. 

Οι μονάδες αναμένεται να παραδοθούν τον ερχόμενο μήνα. Η έδρα τους θα είναι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή