Κοντά στο ορόσημο του 1 εκατ. εμβολιασμών

Κοντά στο ορόσημο του 1 εκατ. εμβολιασμών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο οι εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 στη χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού. Προς το παρόν ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και παρά τον περιορισμένο αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν λόγω της Κυριακής (περίπου 17.900, όταν τις καθημερινές τα ημερήσια τεστ ξεπερνούν πλέον τις 45.000), χθες καταγράφηκαν 1.176 νέα κρούσματα COVID-19. Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες έχουν καταγραφεί 192.270 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά περιστατικά στη χώρα μας. Τριάντα ασθενείς έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 6.534 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 406 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήταν προχθές 259 (μέσος όρος επταημέρου 292 εισαγωγές την ημέρα). Από τα νέα κρούσματα τα 553 εντοπίστηκαν στην Αττική, 111 στη Θεσσαλονίκη και 81 στην Αχαΐα.

Εως χθες το απόγευμα είχαν διενεργηθεί στη χώρα μας 915.000 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, ενώ περίπου 330.000 πολίτες είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε χθες την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας και από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Οπως ανέφερε, σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, ακόμα και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και –αν και οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν, τουλάχιστον όχι σοβαρά– να συντελέσουν στη μετάδοση του ιού. Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca και το οποίο στη χώρα μας δεν συστήνεται σε άτομα 65 ετών και άνω, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι πρόσφατη αξιολόγηση κατέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε μεγάλες ηλικίες, γεγονός που, όπως είπε, «αναμένεται να δρομολογήσει και τροποποίηση των συστάσεων».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κάνοντας μία ανασκόπηση των δύο μηνών της επιχείρησης «Ελευθερία», σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 6.000 διανομές σε εμβολιαστικά κέντρα εκ των οποίων τουλάχιστον 300 ήταν σε νησιά. Συνολικά έχουν αναφερθεί στον ΕΟΦ 1.266 συμβάντα ύποπτα για παρενέργειες προς διερεύνηση, εκ των οποίων ελάχιστα έχουν συνδεθεί με τον εμβολιασμό (μόνο έξι περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης), ενώ έχουν εντοπιστεί λιγότερα από δέκα περιστατικά μη τήρησης της λίστας.
Καταγγελίες

Χθες, η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε νέες καταγγελίες για δόσεις των εμβολίων που κινδύνεψαν λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Η μία καταγγελία αφορά το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, όπου σύμφωνα με την Ομοσπονδία αναβλήθηκαν 120 ραντεβού για εμβολιασμό πολιτών, λόγω διακοπής ρεύματος στο Κέντρο Υγείας το βράδυ του Σαββάτου. Επιπροσθέτως, παρόμοιο πρόβλημα προέκυψε και σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου της Αθήνας όπου γίνονται εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το ψυγείο με τα εμβόλια τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης στο ηλεκτρικό. Οταν αποκαλύφθηκε το πρόβλημα, η θερμοκρασία στο ψυγείο ήταν οριακή και οι δόσεις τέθηκαν σε καραντίνα για να εξεταστεί από εκπροσώπους της εταιρείας εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή