Ο Πολ Αλιβιζάτος, πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου

Ο Πολ Αλιβιζάτος, πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πολυβραβευμένος Ελληνοαμερικανός χημικός Πολ Αλιβιζάτος επελέγη για το αξίωμα του προέδρου του Πανεπιστημίου του Σικάγου, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Ο Αλιβιζάτος θεωρείται από τους πρωτοπόρους στη νανοτεχνολογία και έχει διατελέσει επικεφαλής του περίφημου Berkeley Lab, του εργαστηρίου που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα εφαρμογές για τον ιδιωτικό τομέα.  

Ο Αλιβιζάτος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959, ενώ σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, όπου φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Σε μετέπειτα συνεντεύξεις του αναφέρεται στην περίοδο αυτή ως «πολύ ενδιαφέρουσα». 

«Ξαφνικά, στα 10 μου πήγα σε ένα σχολείο όπου τα μαθήματα γίνονταν στα ελληνικά, έπρεπε να μάθω τη γλώσσα και να προλάβω τους συμμαθητές μου που ήταν πιο προχωρημένοι. Ηταν μια καλή εμπειρία να ζω σε μια άλλη κουλτούρα και να χρειάζεται να παλέψω λίγο για να τα πάω καλά στο σχολείο», έχει δηλώσει. 

Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και πήρε το διδακτορικό του στη φυσικοχημεία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, όπου διακρίθηκε για την έρευνά του και ανέλαβε, το 2017, καθήκοντα εκτελεστικού αντιπρυτάνεως. Εχει τιμηθεί με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών των ΗΠΑ, ενώ το 2013 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νομπέλ Χημείας.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή