Μόνο 20 θέσεις επιπλέον στο ΚΥΤ Έβρου

Μόνο 20 θέσεις επιπλέον στο ΚΥΤ Έβρου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περικοπές» στα σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για την αύξηση της χωρητικότητας της δομής υποδοχής και κράτησης μεταναστών του φυλακίου Εβρου έφερε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως ανακοίνωσε χθες η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, «απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ (σ.σ. κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) στον Εβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία». Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου μέσω άτυπης ενημέρωσης διευκρινίζει, πάντως, ότι η χωρητικότητα του ΚΥΤ στον Εβρο δεν θα αυξηθεί παρά μόνον κατά 20 θέσεις «για λόγους καραντίνας», οπότε, από 330 άτομα που χωράει σήμερα, θα μπορεί να φιλοξενήσει 350. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προβλέπεται να αυξηθεί η χωρητικότητα του ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης) στον Εβρο, από 370 άτομα που είναι σήμερα, σε 610 άτομα. Προβλέπεται, σημειώνει, αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, «πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού», καθώς και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. 

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι στο ΠΡΟΚΕΚΑ θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και 750 επιπλέον άτομα. Παράλληλα προβλεπόταν και η αύξηση της έκτασης εντός της οποίας θα λειτουργεί η δομή, από 25 στρέμματα που είναι σήμερα, σε 50 στρέμματα. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί προέβλεπε την επέκταση της δομής σε χώρο 70 στρεμμάτων. Το συγκεκριμένο έργο, πάντως, επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. με κονδύλι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον είχε ενταχθεί στα υπό χρηματοδότηση έργα. Οπως σημειώνει και το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαιτείται τώρα «εκπόνηση νέας μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης στις 8 Φεβρουαρίου είχε μεταβεί στον Εβρο υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητα της αύξησης της χωρητικότητας του ΚΥΤ κατά 750 άτομα και του ΠΡΟΚΕΚΑ για άλλα τόσα. Ομως, τον υπουργό τότε υποδέχθηκε εξαγριωμένο πλήθος, προπηλακίζοντάς τον και εκτοξεύοντας καφέδες και πέτρες. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ξεκαθάρισαν ότι οι πολίτες είναι πλήρως αντίθετοι με την αύξηση της χωρητικότητας της δομής και οι ίδιοι συντάσσονται μαζί τους. Ηδη στις 27 Ιανουαρίου το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε εκδώσει σχετικό ψήφισμα. 

Η ισχυρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, η οποία προετοίμαζε συλλαλητήρια, αλλά και η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διεμήνυσαν ότι «ο κόσμος, που είχε ικανοποιηθεί με την επέκταση του φράχτη, ήταν τώρα εξοργισμένος με τα σχέδια για το νέο ΚΥΤ». Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες οργανωνόταν μεγάλο συλλαλητήριο από φορείς και κατοίκους της περιοχής. «Τα σύνορα πρέπει να είναι καθαρά από μεταναστευτικές ροές», τονίζει στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, «ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος και εσωτερικής αναταραχής αν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στα σύνορα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή