Εισηγήσεις για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου

Εισηγήσεις για καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου

Την Τετάρτη η τελική εισήγηση, που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd 20:28. Συναγερμό έχουν σημάνει στις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου, με την ανακοίνωση, το απόγευμα της Τρίτης, 2.353 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το 2021.

Τα στοιχεία οδήγησαν σε επίσπευση της συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με την ανησυχία να κλιμακώνεται.

Ειδικά δε, για την περιοχή της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 1.100 νέα περιστατικά, ενώ το λεκανοπέδιο βρίσκεται ήδη για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς σκληρού lockdown, κάτι που αποτυπώνει ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν.

Έτσι, η «υποεπιτροπή» των λοιμωξιολόγων συγκλήθηκε για σήμερα, Τρίτη, αντί για την Τετάρτη όπως είθισται, ενώ αντίστοιχα, αύριο θα συνεδριάσει το σύνολο της επιτροπής, δείχνοντας προς λήψη και ανακοίνωση αποφάσεων εντός των επόμενων 24 ωρών και όχι την Παρασκευή, όπως γινόταν παραδοσιακά μέχρι τώρα.

Και αυτό γιατί γίνεται αντιληπτό ότι ο χρόνος πιέζει. Όχι μόνο λόγω της έξαρσης, αλλά και λόγω της «ασφυξίας» στην οικονομία. Εν ολίγοις, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα των όποιων μέτρων, ώστε να παραμείνει ρεαλιστικός ο στόχος για άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου και να μην υπάρξει νέα μετακίνηση της ημερομηνίας. 

Στο τραπέζι «lockdown τύπου Μαρτίου»   

Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει σενάρια για καθολικό (στο σύνολο της χώρας) lockdown, αντίστοιχο με εκείνο του περσινού Μαρτίου, πρόταση η οποία διατυπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνεδρίαση

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα ενδείξεις, σε πολιτικό επίπεδο, δεν παραπέμπουν προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και, όπως τονίζεται, τα μέτρα που έχουν ληφθεί κινούνται ήδη σε πολύ αυστηρά πλαίσια, ωστόσο έχει χαλαρώσει η τήρησή τους, σε σχέση με τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, με τα έως τώρα δεδομένα, προσανατολίζονται σε παρεμβάσεις στο ισχύον πλαίσιο, όπως η αποτελσματικότερη  επιτήρηση των μέτρων, αλλά και προς πιθανούς περιορισμούς στα SMS με τον αριθμό 6, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο τα φαινόμενα «κατάχρησης» και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. 

Πάντως, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο έως το τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης, μιας και αν η τελική εισήγηση των ειδικών είναι καθολικό «λουκέτο», η κυβέρνηση δεδομένα θα πρέπει να την λάβει σοβαρά υπόψιν. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό το καθεστώς της Αττικής να επεκταθεί και σε αρκετές ακόμη περιοχές, «βάφοντας» δηλαδή κόκκινες και άλλες περιφέρειες της χώρας. 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε την υιοθέτηση ενός σκληρόυ lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020 με διάρκεια περισσότερο από 2 εβδομάδες. «Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε», τόνισε.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown. «Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα», είπε.

Διαβάστε επίσης:
• Ποια είναι τα «έξυπνα μέτρα» που εξετάζει η κυβέρνηση
• Πότε θα χτιστεί το τείχος της ανοσίας στην Ελλάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή