Αυστηρό πλαίσιο μέτρων μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Αυστηρό πλαίσιο μέτρων μετά την έκρηξη κρουσμάτων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδείνωση των επιδημικών δεικτών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και η πολύ επιβαρυμένη εικόνα του ΕΣΥ ειδικά στην Αττική λόγω των πολλών σοβαρών περιστατικών COVID-19 φέρνουν προ των πυλών αυστηρό πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξετασθεί σε σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα εκτάκτως. Η ανάγκη νέων παρεμβάσεων καταγράφηκε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Επιδημιολόγων (μικρή επιτροπή), όπου διαπιστώθηκε η κακή επιδημική εικόνα της χώρας, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές εφαρμόζεται lockdown. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η πολύ έντονη κινητικότητα με την επίκληση της σωματικής άσκησης σε εξωτερικό χώρο (κωδικός 6). Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται σήμερα να εξετασθούν αλλαγές στο τι θα ισχύει εφεξής για τον συγκεκριμένο κωδικό, με βάση τις εισηγήσεις στη χθεσινή σύσκεψη για αυστηρό lockdown, που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα από αύριο και να ισχύσει έως και την Καθαρά Δευτέρα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα της COVID-19, ενώ σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των τεστ (61.255). Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.159 νέα κρούσματα, με τον Πειραιά (202 κρούσματα ή 45 ανά 100.000 πληθυσμού), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (185 κρούσματα ή 37,8 ανά 100.000) και το κέντρο της Αθήνας (304 νέα κρούσματα ή 30,9 ανά 100.000 πληθυσμού) να είναι οι πιο επιβαρυμένες περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 304 νέα κρούσματα, στην Αχαΐα 112, στη Λάρισα 90 και στην Κορινθία 54.

Στην Αττική, τα νεότερα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων δεν δείχνουν μείωση του ιικού φορτίου. Οπως ανέφερε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, τέλη Ιανουαρίου είχε παρατηρηθεί αύξηση του ιικού φορτίου κατά 200%. Ενα μήνα αργότερα, υπάρχει μείωση της τάξεως του 20%, ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.

Χθες ανακοινώθηκαν και 23 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 (σύνολο 6.557), ενώ 422 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία ήταν 289. Η πανδημία δοκιμάζει για άλλη μια φορά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κυρίως της Αττικής, όπου το ποσοστό κάλυψης των κλινών κυμαίνεται σε επίπεδα της τάξεως του 90%. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), χθες νωρίς το απόγευμα γεμάτες ήταν οι ΜΕΘ COVID των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» (46 κλίνες), «Σισμανόγλειο» (14), «Αγία Ολγα» (9), ΝΙΜΤΣ (6), «Ελπίς» (6), «Ασκληπιείο» (12) και «Θριάσιο» (17).

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (Real FM), ο οποίος τόνισε ότι «και στα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη, με χιλιάδες ΜΕΘ, δεν μπορούν να αντέξουν τα συστήματα υγείας τους όταν διασπείρεται οριζοντίως και με τέτοιους ρυθμούς η νόσος». Οπως επισήμανε ο υπουργός, «από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή