Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια από τα 6 Ρίχτερ στη Θεσσαλία

Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια από τα 6 Ρίχτερ στη Θεσσαλία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα, προκάλεσε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός στην περιοχή. Το κύριο πλήγμα έχουν δεχθεί τα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι, όπου δεκάδες σπίτια είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες, ενώ αρκετές είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές. Τα 6 Ρίχτερ ακολούθησε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής να μείνουν εκτός των οικιών τους.

Η ισχυρή δόνηση, μεγέθους 6 Ρίχτερ (ή 6,3 Μw, δηλαδή στην κλίμακα ροπής που θεωρείται γενικά πιο ακριβής), έγινε στις 12.15 χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 5 χλμ. βόρεια του Δαμασίου, στην περιοχή του Τυρνάβου. «Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα μήκους 11 χλμ. με διεύθυνση από ανατολή προς δύση», εξηγεί ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Προηγήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως χθες μια σειρά από 29 μικρούς προσεισμούς, 1,4-2,7 Ρίχτερ, οι οποίοι λόγω μεγέθους δεν μας είχαν προϊδεάσει. Μετά την κύρια δόνηση –γιατί καταλήγουμε πλέον ότι ήταν ο κύριος σεισμός– ακολούθησε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με πολλούς σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ».

Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια από τα 6 Ρίχτερ στη Θεσσαλία-1
Σοβαρές ζημιές σε σπίτι στο χωριό Δαμάσι (φωτ. A.P. Photo/Vaggelis Kousioras). 

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να μην κατοικήσουν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. «Δυστυχώς και αυτή τη φορά κυκλοφόρησε μια φημολογία ότι επίκειται άλλος σεισμός, δεχθήκαμε δεκάδες τηλέφωνα στο Γεωδυναμικό», αναφέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνελέγησαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα, οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο Μεσοχώρι, στο Δαμάσι και στην περιοχή της Μαγούλας. Μάλιστα, 6 άτομα απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική από υπό κατάρρευση κτίρια. Στο Δαμάσι αποφασίστηκε να στηθούν σκηνές στο γήπεδο του χωριού, προκειμένου οι κάτοικοι να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ζημιές υπέστησαν και πολλά δημόσια κτίρια, όπως το Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι και ο ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζημιές έχουν υποστεί πέντε γέφυρες, ανάμεσα στις οποίες η γέφυρα του Πηνειού στον δρόμο Λάρισας – Τρικάλων και η γέφυρα που συνδέει το Δαμάσι με το Βλαχογιάννι στην παλαιά εθνική οδό Τυρνάβου – Ελασσόνας, ενώ κατολισθήσεις καταγράφηκαν και στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας, στο ύψος της Μελούνας.

Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια από τα 6 Ρίχτερ στη Θεσσαλία-2
Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ (φωτ. A.P. Photo/Vaggelis Kousioras).

Η επίσημη απογραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα. Το υπουργείο Υποδομών έστειλε κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια, αλλά και κλιμάκιο μηχανικών της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ Α.Ε.) για διενέργεια αυτοψιών σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής. Στους ελέγχους θα συνδράμουν μηχανικοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων της περιοχής. Στον Τύρναβο μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιο. Το κλιμάκιο πραγματοποίησε σύσκεψη στο Δαμάσι με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, δημάρχων και βουλευτών της περιοχής. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να μη λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα σε όλη την περιφερειακή ενότητα Λάρισας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή