Ένας στους δύο δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα

Ένας στους δύο δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2, που προσεγγίζει το 50% του συνόλου των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καταδεικνύει η πρόσφατη οροεπιδημιολογική μελέτη του ΕΚΠΑ σε 5.000 μέλη του. 

Από το σύνολο των εθελοντών που ελέγχθηκαν για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού κατά το διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο 2020, θετικό σε αντισώματα βρέθηκε το 1,6%, εκ των οποίων το 49%, ενώ είχε μολυνθεί από τον ιό τους προηγούμενους μήνες, δεν είχε εμφανίσει κανένα απολύτως σύμπτωμα συμβατό με την COVID-19, όπως δέκατα ή πυρετό, μυαλγίες, κακουχία, πονοκέφαλο, επιπεφυκίτιδα, εφίδρωση, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία και αγευσία. Επίσης, το ένα τρίτο των ατόμων που βρέθηκαν να έχουν αντισώματα δεν είχε καμία υποψία έκθεσης στον κορωνοϊό, ούτε είχε έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα της νόσου. 

Τα δε επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 ήταν συγκρίσιμα μεταξύ των ασυμπτωματικών και των συμπτωματικών περιστατικών και μάλιστα ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο των ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Vaccines και την οποία υπογράφουν 33 καθηγητές και ερευνητές συνεργάτες του ΕΚΠΑ, το υψηλότερο ποσοστό των θετικών για αντισώματα ατόμων (1,95%) βρέθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας, γεγονός αναμενόμενο, δεδομένου ότι πολλές πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ είναι κέντρα αναφοράς επιφορτισμένα με τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2020), η έκθεση των φοιτητών του ΕΚΠΑ στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 0,77%, γεγονός που κατά τους συντάκτες της έρευνας υποδεικνύει τη μηδαμινή συμμετοχή της επαναλειτουργίας του ΕΚΠΑ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

«Συμπερασματικά, το πολύ υψηλό ποσοστό των ασυμπτωματικών περιπτώσεων μεταξύ επαγγελματικά ενεργών πολιτών, όπως τα μέλη του ΕΚΠΑ, οι οποίοι, πιθανόν, μεταδίδουν τον ιό για περισσότερες ημέρες από ό,τι τα συμπτωματικά άτομα που εφαρμόζουν το μέτρο της αυτοαπομόνωσης, υποδεικνύει ότι για να επιτύχουμε τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας, όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να τηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα μέτρα προστασίας», σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή