Σχέδιο αποτροπής «Δεκεμβριανών» από την ΕΛ.ΑΣ.

Σχέδιο αποτροπής «Δεκεμβριανών» από την ΕΛ.ΑΣ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποτραπούν νέα «Δεκεμβριανά», μια γενικευμένη δηλαδή αναταραχή, σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2008 με αφορμή τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, είναι ο στόχος του σχεδίου που έχει επεξεργαστεί η Αστυνομία. 

Θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση και θα διαρκέσει για όσο διάστημα το απαιτήσουν οι συνθήκες. Τι προβλέπει:  

Στις υπηρεσίες ένστολης αστυνόμευσης, όπως τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και οι ομάδες ΟΠΚΕ και «Δράση», έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες επιφυλακής. Αστυνομικοί που δεν εκτελούν υπηρεσία τίθενται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε καθεστώς επιφυλακής. Μόλις λάβουν εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων, θα ενισχύσουν τους συναδέλφους τους που εκτελούν υπηρεσία. Το σχέδιο προβλέπει τη σημαντική επιπλέον κινητοποίηση περιπολικών της Αμεσης Δράσης και δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε κάθε τομέα.

Η ενίσχυση αφορά και τις τρεις βάρδιες.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα στελέχη των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι να αποτραπούν καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες του Δεκεμβρίου 2008, όταν, εκμεταλλευόμενα τη γενική αναταραχή, άτομα προχώρησαν σε βανδαλισμούς, πλιάτσικο σε εμπορικά καταστήματα κ.ά. 

Υπάρχει πρόβλεψη στο σχέδιο «Δεκεμβριανά» της Αστυνομίας να πάρουν μέρος και τα περιπολικά που διατίθενται σήμερα για τον έλεγχο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. 

Σε περίπτωση που απαιτηθεί, τα πληρώματά τους θα συμμετάσχουν και αυτά σε περιπολίες και επιτηρήσεις στόχων. 

Αντίστοιχος σχεδιασμός έχει γίνει και στις υπηρεσίες Ασφάλειας. Ενδεικτικά, έχουν συγκροτηθεί ανακριτικά «συνεργεία», ομάδες δηλαδή αστυνομικών που σε περίπτωση μαζικών επ’ αυτοφώρω συλλήψεων θα αναλάβουν να συντάσσουν δικογραφίες. Υπάρχει, αντίστοιχα, πρόβλεψη για άμεση ενεργοποίηση πληροφοριακού δικτύου με ομάδες παρατηρητών ακόμα και σε ταράτσες κτιρίων. Μυστικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν και στα ΜΜΜ.  
Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, σε περίπτωση πάντοτε που οι συνθήκες το απαιτήσουν, οι αστυνομικοί οι οποίοι απασχολούνται στις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, που είναι επιφορτισμένοι με την εξιχνίαση ληστειών κ.ο.κ. θα αναλάβουν να ενισχύσουν την υποδιεύθυνση και τα κατά τόπους τμήματα Κρατικής Ασφάλειας. 

Το λεκανοπέδιο της Αττικής, μάλιστα, έχει χωριστεί σε τομείς και, βάσει του σχεδιασμού, στο προσωπικό των υπηρεσιών Ασφάλειας έχει ήδη ανατεθεί συγκεκριμένος τομέας όπου θα εκτελεί περιπολία.  

Οσον αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες και δη την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, τα στελέχη της έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχουν την ταυτοποίηση νεαρών που έχουν λάβει μέρος στις πρόσφατες επιθέσεις, όπως αυτές στο Α.Τ. Καισαριανής, στο Ιδρυμα Μητσοτάκη κ.ά.

Ανησυχία για δέματα-βόμβες

Το ενδεχόμενο επιθέσεων με δέματα-βόμβες ως έκφραση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα ανησυχεί την Αστυνομία. Με επείγον σήμα του, το αρχηγείο εφιστά την προσοχή στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, ζητώντας από το προσωπικό να ελέγχει σχολαστικά φακέλους αλληλογραφίας που παραλαμβάνει πριν τους ανοίξει. Στη διαταγή μάλιστα παρατίθενται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί πρέπει να κάνουν τον έλεγχο των δεμάτων. Το 2014, στο Α.Τ. Ιτέας είχε στείλει δέμα με μισό κιλό δυναμίτιδας κρυμμένης μέσα στην Αγία Γραφή. Το δέμα είχε ανοίξει αστυνομικός δίχως πάντως να σημειωθεί έκρηξη, λόγω λάθους στη συνδεσμολογία. Στη βόμβα είχε βρεθεί αποτύπωμα του Χρ. Ξηρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή