Βρετανική, η πλέον διαδεδομένη μετάλλαξη στην Ελλάδα

Βρετανική, η πλέον διαδεδομένη μετάλλαξη στην Ελλάδα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βρετανική αποδεικνύεται η πιο διαδεδομένη μεταξύ των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στον ελληνικό χώρο. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία γονιδιωματικής ανάλυσης του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης σε 944 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.

Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). 

Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική. 

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις έως και σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά δείγματα για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης και 48 θετικά για την παρουσία της νοτιοαφρρικανικής.

Τα 48 θετικά για την παρουσία της νοτιαφρικανικής μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής. 

2.219 νέα κρούσματα

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού  που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, ανέρχονται σε 2.219, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το ίδιο διάστημα, ανακοινώθηκαν 35 θάνατοι. Από την έναρξη της πανδημίας, οι θάνατοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.632.

Αρνητική επίδοση έτους για τους διασωληνωμένους

Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 449 ασθενείς. Πρόκειται για αρνητική επίδοση σε ό,τι αφορά το 2021.

Ο αριθμός των διασωλημένων βρισκόταν σε αντίστοιχα επίπεδα στα τέλη του 2020, με καθοδική όμως τροχιά εκείνη την περίοδο.

Διαβάστε ακόμη:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή