Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για Κουφοντίνα

Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για Κουφοντίνα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν η απάντηση της Δικαιοσύνης στο αίτημα των συνηγόρων του Δ. Κουφοντίνα, που ζήτησαν να διακοπεί η έκτιση της ποινής του διότι υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ανήκεστο βλάβη της υγείας του λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας για 58η ημέρα. Οι δικαστές του Πλημμελειοδικείου της Λαμίας, που δίκασαν την υπόθεση, ομόφωνα απέρριψαν το αίτημα Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι η περίπτωσή του δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου που προβλέπει, όλως εξαιρετικά, διακοπή στην έκτιση της ποινής καταδίκων λόγω σοβαρότατων προβλημάτων υγείας (μακροχρόνιας νόσου και λοιπά), ότι ο ίδιος με δική του απόφαση υποβάλλει τον εαυτό του σε δοκιμασία της υγείας του και επιπλέον ο εισαγγελέας εντέλλεται από μέρες τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μην κινδυνεύσει η ζωή του, ενώ η πολιτεία τού προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.
«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας», αναφέρεται στο δικαστικό σκεπτικό, «μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχθεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση».

Για να φθάσει το δικαστήριο σε ομόφωνη απόφαση είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της εισαγγελέως, η οποία επίσης υπήρξε απορριπτική στο αίτημα Κουφοντίνα, αναπτύσσοντας σκεπτικό πάνω στο οποίο στηρίχθηκε και το δικαστήριο, ενώ, λίγο νωρίτερα, γιατρός από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο Κουφοντίνας, σε κατάθεσή του περιέγραψε το κρίσιμο της κατάστασης της υγείας του, ξεκαθαρίζοντας ότι οφείλεται μόνον στο ότι έχει κηρύξει απεργία πείνας και δίψας. Μάλιστα ο γιατρός, ο οποίος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από πρόεδρο και εισαγγελέα, περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο κρατούμενος απεργός, αλλά ανέφερε ότι έχει σώας τας φρένας, έχει πλήρη συνείδηση των πραττομένων και των αποφάσεών του και επιπλέον δεν είναι διασωληνωμένος. Πρόσθεσε όμως ότι η κατάσταση της υγείας του είναι οριακή.

Η εισαγγελέας της έδρας, που είχε και την πρωτοβουλία να εισαγάγει στο δικαστήριο προς αξιολόγηση το αίτημα Κουφοντίνα, υπήρξε απορριπτική στο αίτημα του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν, αναλύοντας το σκεπτικό της ως εξής: «Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατουμένου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης, δεν πληρούται ούτε ο άλλος όρος του νόμου, αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας, θα δεχθεί την ιατρική φροντίδα».

Ο συνήγορος του κρατουμένου – απεργού, Θ. Σοφός, ανέπτυξε επί μακρόν στο δικαστήριο το αίτημα Κουφοντίνα, διερωτώμενος: «Μια δυσμενής μεταχείριση σε έναν ασθενή που είναι προ των πυλών του θανάτου. Εχει νόημα εν προκειμένω η εκτέλεση της ποινής;» Και πρόσθεσε: «Η κοινοβουλευτική δημοκρατία σε αυτό αποβλέπει, στην καταλλαγή και όχι στην εκδίκηση. Τα εγκλήματά του έχουν κριθεί από το δικαστήριο, αλλά η δημοκρατία δεν εκδικείται. Πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος».

Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί δεύτερο αίτημα του Δ. Κουφοντίνα από το δικαστικό συμβούλιο Λαμίας, που σχετίζεται με τη νομιμότητα ή μη της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, στις οποίες αρνείται να μεταχθεί, ζητώντας να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, έχει κηρύξει και την απεργία πείνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή