Ο διπλός αγώνας των γυναικών στην πανδημία

Ο διπλός αγώνας των γυναικών στην πανδημία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντική παρέμβαση προχώρησε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, απηύθυνε διαδικτυακά την κεντρική ομιλία στη διακοινοβουλευτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ενώπιον ευρωβουλευτών και βουλευτών από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η κ. Σακελλαροπούλου προσέγγισε το θέμα της συζήτησης, που ήταν ο καίριος ρόλος των γυναικών στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19, αποδίδοντας έμφαση στην αναμέτρηση με την ανισότητα, που όχι μόνο παραμένει έντονο χαρακτηριστικό της γυναικείας κοινωνικής εμπειρίας, αλλά οξύνθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στην πανδημία.

Η Πρόεδρος ανέδειξε τον διπλό αγώνα των γυναικών τον τελευταίο χρόνο. Εναν διπλό αγώνα, αφενός, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων, τις οποίες οξύνουν οι περιορισμοί της πανδημίας, σε πολλές κοινωνικές κατηγορίες και, αφετέρου, για την ανταπόκριση στο καθήκον υποστήριξης των ευάλωτων μελών κάθε οικογένειας απέναντι στην υγειονομική απειλή. Πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, δηλαδή, επωμίζονται το καθήκον να υποστηρίξουν τους ηλικιωμένους και τα παιδιά την ίδια ώρα που μπορεί να έχασαν την εργασία τους ή να πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα κλίμα βίας μέσα στην οικογένεια.

Η κ. Σακελλαροπούλου τίμησε τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά, τις πρόσφυγες και τις μετανάστριες, τις ηλικιωμένες γυναίκες, τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας. «Η ενδοοικογενειακή βία, φαινόμενο με πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές προεκτάσεις, διογκώθηκε», είπε. «Από την άλλη, γιγαντώθηκε και στη χώρα μου το κίνημα #MeToo, αναδεικνύοντας το εύρος του σεξισμού και της κακοποίησης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ενδυναμώνοντάς τες ώστε να μιλήσουν επιτέλους ανοικτά για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η ισότητα είναι μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά όλους μας» και πρόσθεσε ότι «οι έμφυλες διαμεσολαβήσεις στην κοινωνική ιεραρχία, στην οικογένεια, στην εργασία και στην εκπαίδευση υπονομεύουν την ίδια τη συμπεριληπτική δύναμη της δημοκρατίας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή