ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Ποταμιά και Φαρκαδόνα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Ποταμιά και Φαρκαδόνα

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Ποταμιά και Φαρκαδόνα-1

Σημειώνεται πως νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή της Ελασσόνας. Σύμφωνα με την αναφορά του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και εστιακό βάθος στα 11,3 χλμ. Η σεισμική δόνηση, που ταρακούνησε τους κατοίκους όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίρια της περιοχής και θα έχει επιβαρύνει την κατάσταση εκείνων που είχαν πληγεί από την πρώτη σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Συγκεκριμένα, τα 176 έφθασαν μέχρι χθες τα μη κατοικήσιμα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν χθες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα χωριά Δαμάσι (46), Μεσοχώρι (36), Ζάρκο (25) και Γριζάνο (20), ενώ αρκετά ετοιμόρροπα σπίτια καταγράφηκαν σε Ραχούλα (13), Αμυγδαλιά (13) και Μάνδρα (10). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υποδομών, σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν επίσης σε έξι επαγγελματικούς χώρους, έναν ναό και 205 βοηθητικά κτίρια (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Αντιθέτως, 88 κατοικίες και 89 επαγγελματικοί χώροι που ελέγχθηκαν είχαν μικρές μόνο ζημιές.

«Σπάνιο φαινόμενο»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχειά δείχνουν ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δυτικός κλάδος.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που λέγεται σεισμικό ζεύγος, οπού σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν δυο σεισμοί με το ίδιο μέγεθος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Ποταμιά και Φαρκαδόνα-2

Τη Δευτέρα αναμένεται το πόρισμα των επιστημόνων

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός που συμμετείχε στη συνάντηση των σεισμολόγων, όλη η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου για να παρακολουθήσει το φαινόμενο, ο πρώτος σεισμός έγινε στο Δαμάσι ενώ ο δεύτερος από το Μεσοχώρι μέχρι την Ελασσόνα, διερευνάται από τους επιστήμονες και το πόρισμα θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα.

Για τις μετασεισμικές δονήσεις, ανέφερε ότι το 70% σημειώνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον κύριο σεισμό, ενώ απευθυνόμενος στους κατοίκους ο κ. Αγοραστός τους κάλεσε να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες και να ακούν μόνο την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπουν μέσα σε όσα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Βίντεο από τη στιγμή των σεισμών (3/3 και 4/3)