Διπλασιασμός κρουσμάτων σε 15 ημέρες

Διπλασιασμός κρουσμάτων σε 15 ημέρες

Στο βαθύ κόκκινο Φωκίδα και Ανώγεια

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd 19:10. «Για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες», έκανε λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία. Στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, που συνέδεσε ευθέως με τη μείωση των «περιττών μετακινήσεων», παρέπεμψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το άνοιγμα μιας σειρά δραστηριοτήτων.

Με φόντο και τις νέες απαγορεύσεις όσον αφορά στα sms, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας. Να παραμένουμε σπίτι μας και να είμαστε πιο προσεκτικοί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή και από παρέα σε παρέα».

Αναφορικά με τα μέτρα, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση μετακίνησης προς υπηρεσία ΚΤΕΟ, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να στέλνει τον κωδικό «2» και να έχει το αποδεικτικό του ραντεβού. Για την τέλεση γάμων (θρησκευτικών και πολιτικών), όπως είπε, θα επιτρέπεται η παρουσία αυστηρά έως 9 ατόμων.

«Επιδημιολογική επιβάρυνση παρατηρείται σε Φωκίδα και δήμο Ανωγείων», πρόσθεσε και σημείωσε: «Κατατάσσονται από αύριο στις 06.00 το πρωί στο “βαθύ κόκκινο”. Ειδικά στα Ανώγεια διπλασιάστηκαν τα κρούσματα τις τελευταίες δύο μέρες. Στην Φωκίδα, τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 19 σε 59».

Ο κ. Χαρδαλιάς, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι διεξάγονται «ενδελεχείς έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις», καθώς «χρειαζόταν ένας χρόνος συμμόρφωσης». Πρόσθεσε δε ότι «βήμα βήμα παρατηρούμε τα δεδομένα» και υπάρχουν εργαλεία και πάντα σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους αναπροσαρμόζονται τα μέτρα.

Αυξημένο ιικό φορτίο

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ιικό φορτίο, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στην περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (ιδιαίτερα στους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης), στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (και ιδιαίτερα στο δήμο Αλεξάνδρειας), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των κατοίκων στις περιοχές αυτές, καθώς όπως είπε οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους καθώς και των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το επίπεδο του συναγερμού.

Διπλασιασμός κρουσμάτων σε 15 ημέρες-1

Αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε όλη τη χώρα, για να τονίσει ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα είναι 1.900 κρούσματα ανά μέρα, ενώ φαίνεται ότι τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 μέρες, ενώ ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4%.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16.500 ενεργά κρούσματα που εντοπίζονται κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 20-60 ετών, που εμφανίζουν μεγαλύτερη κινητικότητα.

Αναφερόμενη ειδικά στο επιδημιολογικό φορτίο, έκανε λόγο για αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Αττική, με περίπου 8.400 ενεργά κρούσματα σε όλες τις περιοχές, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Τόνισε δε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλη την χώρας. Αναφέρθηκε και στην πίεση στο ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική, όπου διασωληνώθηκαν 196 άτομα τις τελευταίες μέρες.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και καθημερινά στην επικράτεια καταγράφονται 330 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Επανέλαβε ότι «πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Βρετανική μετάλλαξη

Η ίδια τόνισε ότι το 60-70% των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.

«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού», υπογράμμισε.

Η ίδια επισήμανε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν βοήθησαν στην αποτροπή χειρότερων καταστάσεων, υπογραμμίζοντας ότι «σιγά σιγά πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες», αλλά «σήμερα πιέζεται το σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, πρέπει να δούμε το σύστημα να αποσυμπιέζεται σε ορισμένες εβδομάδες».

Διπλασιασμός κρουσμάτων σε 15 ημέρες-2

Κρούσματα

Σε 2.215 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 56.061 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ η θετικότητα ανέρχεται σε 3,95%. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 32 θάνατοι, φτάνοντας τους 6.664 συνολικά από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 451 ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, είχαν ανακοινωθεί 2.219 νέα περιστατικά COVID-19 και 35 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 449. Είχαν διενεργηθεί 55.702 τεστ, ενώ η θετικότητα έφτανε το 3,98%. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή