Ηχηρή παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

Ηχηρή παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντική, θεσμικής βαρύτητας, παρέμβαση προχώρησε η ηγεσία της Δικαιοσύνης, στον απόηχο των τοποθετήσεων για την υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα από το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που είχε ζητήσει από την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της για τον Κουφοντίνα και να κάνει πίσω. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Β. Πλιώτας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, υποστήριξαν πως «η Δικαιοσύνη αποκλειστικά εκφράζεται διά των αποφάσεών της», αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την τοποθέτηση του προεδρείου της Ενωσης για τον Κουφοντίνα, που έτσι κι αλλιώς έχει προκαλέσει τη δημόσια αντίδραση δεκάδων δικαστικών.

Η παρέμβαση όμως της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που γίνεται για πρώτη φορά, σηματοδοτεί και την προσπάθειά της να δοθεί στον συνδικαλιστικό λόγο των δικαστών το εύρος που πραγματικά μπορεί να διαθέτει και να τονιστεί ότι η Δικαιοσύνη ως θεσμική λειτουργία μιλάει με τις αποφάσεις της. Αυτή η δημόσια τοποθέτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης δηλώνει αλλαγή πλεύσης από ό,τι μέχρι τώρα επί χρόνια ίσχυε, όπου ο δικαστικός συνδικαλισμός είχε σημαίνοντα ρόλο, καθώς στην ανακοίνωση της προέδρου και του εισαγγελέα του Α.Π. σημειώνεται ότι «η Δικαιοσύνη εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών –οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο– και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα».

Η υπόθεση Κουφοντίνα προκάλεσε αναταράξεις και στο δικαστικό σώμα, φέροντας στην επιφάνεια διχασμούς, πολιτικές εκφάνσεις και αντιλήψεις πέραν της δικαστικής πρακτικής, που δημιούργησαν προβληματισμό στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποφάσισε δημόσια να αντιδράσει και να τοποθετηθεί.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση των επικεφαλής του Α.Π. τονίζεται με έμφαση ότι οι δικαστές και εισαγγελείς οφείλουν να «επιτελούν την αποστολή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με εντιμότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα, απερίσπαστοι και ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια, περιστασιακούς επαίνους ή άδικες επιθέσεις».

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός πως δύο αντιπρόεδροι του Α.Π., η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη, που είχαν επιλεγεί αντίστοιχα για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Α.Π. επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έγιναν, καθώς ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος δεν υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα, μαζί με άλλους τέσσερις αρεοπαγίτες και έναν αντεισαγγελέα του Α.Π. με μία προσεκτική ομολογουμένως ανακοίνωσή τους τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος της Ενωσης Δικαστών να παίρνει θέση δημόσια για θέματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέχοντας έμμεση στήριξη στο προεδρείο της, που βάλλεται για τη θέση που έλαβε στην υπόθεση Κουφοντίνα.

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική πτυχή της υπόθεσης του Δ. Κουφοντίνα, που διανύει την 59η ημέρα απεργίας πείνας και τελευταία δίψας και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, το δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας ανέλαβε αργά χθες το απόγευμα μετά την απόρριψη του αιτήματός του για διακοπή στην έκτιση της ποινής του από δικαστήριο της ίδιας περιοχής, να εξετάσει το αίτημα Κουφοντίνα για τη νομιμότητα ή μη της μεταγωγής του στον Δομοκό, κάτι που ο ίδιος αρνείται, ζητώντας να μεταχθεί στον Κορυδαλλό. Η εισαγγελέας που εισήγαγε την υπόθεση στο συμβούλιο, πάντως, υποστήριξε ότι υπάρχει αναρμοδιότητα και το ζήτημα της μεταγωγής του δεν μπορεί να κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή