Νέα Σμύρνη: Αναφορά ΔΣΑ προς Μ. Χρυσοχοΐδη και Εισαγγελία Πρωτοδικών

Νέα Σμύρνη: Αναφορά ΔΣΑ προς Μ. Χρυσοχοΐδη και Εισαγγελία Πρωτοδικών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την οποία κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων στη Νέα Σμύρνη, όπως και άλλων περιστατικών.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων αστυνομικών κατά δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021), που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα μέσω βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και των καταγγελιών συναδέλφων σχετικά με την παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμης δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνων, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ.

Σύμφωνα με την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ, «κατά την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, τέτοιες συμπεριφορές  δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου. Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει  θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα».

«Παράλληλα, η έννομη τάξη προστατεύει το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως των πολιτών (Συντ. 11) καθώς και το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο. Κάθε καταπάτηση των άνω θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα, που έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία τους, συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό  μας πολιτισμό» προστίθεται στην αναφορά.

Διαβάστε ακόμη: Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή