Κατ. Σακελλαροπούλου: «Να αναδιοργανωθούν οι σχέσεις οικειότητας»

Κατ. Σακελλαροπούλου: «Να αναδιοργανωθούν οι σχέσεις οικειότητας»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα υπέρ μιας ταχύτερης αλλαγής στις αντιλήψεις προκειμένου η γυναίκα να κατακτήσει μια θέση πραγματικής ισοτιμίας έστειλε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τρεις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, με θέμα «Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών», η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε για το νήμα που συνδέει την αγωνίστρια Μαντώ Μαυρογένους, την πρωτοφεμινίστρια των αρχών του 20ού αιώνα, Αύρα Θεοδωροπούλου και την πρώτη Ελληνίδα βουλευτή Ελένη Σκούρα που εξελέγη το 1953. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «συνθήκες πολλαπλής ευαλωτότητας» της γυναίκας, αλλά και στις μορφές αυταρχισμού που καταδικάζονται συστηματικά από το κίνημα #MeToo. «Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν αν δεν αναδιοργανωθούν οι σχέσεις της οικογενειακής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας οικειότητας», είπε χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέτρεψε όλους μας να συμβάλουμε ώστε να αλλάξει η άρρητη συναίνεση βάσει της οποίας συμπεριφορές υποτίμησης, περιφρόνησης και επιθετικότητας απέναντι στις γυναίκες να μπορούν ακόμα να πλασάρονται ως «φυσιολογικές».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Women in the era of the pandemic» («Γυναίκες στην εποχή της πανδημίας») που διοργάνωσε το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Κατά την ομιλία της υπενθύμισε ότι οι γυναίκες επωμίστηκαν τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και κάλεσε την Πολιτεία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σε θεσμικό επίπεδο –και πρωτίστως στο πεδίο της διαπαιδαγώγησης– ώστε τα έμφυλα στερεότυπα να εκλείψουν.

Τέλος, το πρωί η κ. Σακελλαροπούλου είχε μία διαδικτυακή συνομιλία με μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, κάνοντας ειδική αναφορά στη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που αγωνίστηκε για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών ως μέλος του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή