Έκρηξη στα κρούσματα, πίεση στο ΕΣΥ

Έκρηξη στα κρούσματα, πίεση στο ΕΣΥ

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εβδομάδα»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, σε ανοδική τροχιά παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι σήμερα θα φτάσουν κοντά στα 2.300.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, γνωστοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο  ξεδιπλώνεται με 1.393 κλίνες ΜΕΘ, ενώ -όπως είπε- «ξεκινήσαμε την πανδημία με 565».

«Σήμερα προστίθενται άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο Τζάνειο, όπως είχα ανακοινώσει, και μέχρι το Σάββατο άλλες 5 κλίνες στο Ιπποκράτειο», τόνισε.

Μιλώντας στο ρ/φ ΣΚΑΪ 100,3 διεμήνυσε ότι έχουμε μπροστά μας 2 με 3 δύσκολες εβδομάδες. «Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες του συστήματος», τόνισε.

«Έχουμε επίσης τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα στην τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι στο Ε.Σ.Υ., γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι, Διοικητές Νοσοκομείων, ΥΠΕάρχες και όλο το Υπουργείο Υγείας φυσικά. Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το Ερρίκος Ντυνάν, πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το Ωνάσειο καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα». επισήμανε.

Ο κ. Κικίλιας συνέχισε: «Σήμερα ανακοίνωσα ότι δύο κορυφαίοι Όμιλοι της χώρας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, δίνουν δύο Κλινικές τους πλήρως στελεχωμένες για Covid περιστατικά στην Αττική. Και η συνέχεια θα είναι με ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορωνοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης. Βλέπετε, η φροντίδα σε έναν ασθενή με Covid είναι συνεχής, πολυεπίπεδη και δύσκολη. Και εμείς είμαστε ταγμένοι σε αυτή τη μάχη, γιατί περί μάχης πρόκειται. Με πρόγραμμα, με σχέδιο, ξεδιπλώνοντάς το βήμα-βήμα δίνουμε μάχη. Τεράστια μάχη».

Έκρηξη στα κρούσματα, πίεση στο ΕΣΥ-1

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες ή μέρα να γίνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς, ενώ  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διακομιδών ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία εκτός Αττικής.

«Οι ιδιώτες ιατροί θα στηρίξουν την προσπάθειά μας», τόνισε για να προσθέσει: «Είχα ανακοινώσει ότι θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό 16 ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα.Έχουν ήδη γίνει 26 και θα φτάσουν τους 50. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια και με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, έχω ήδη μιλήσει με τον Γιώργο Πατούλη. Είμαι σίγουρος ότι οι ιδιώτες ιατροί θα συνδράμουν και θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα αρνηθεί να βοηθήσει και να στηρίξει τους συνανθρώπους μας στη μάχη, στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, επιβεβαίωσε την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι για αυτό το λόγο προστίθενται διαρκώς καινούργιες κλίνες. Η ίδια τόνισε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ βαρύ», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εβδομάδα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «στόχος είναι να ανοίξουν μαζί το λιανεμπόριο και τα σχολεία, πριν το τέλος Μαρτίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή