Σκηνικό τρόμου στη Νέα Σμύρνη

Σκηνικό τρόμου στη Νέα Σμύρνη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύωρο σχεδόν πολεμικό σκηνικό στήθηκε χθες στη Νέα Σμύρνη, μετατρέποντας την ήσυχη αστική περιοχή σε πεδίο μάχης. Ενας αστυνομικός δέχθηκε δολοφονική επίθεση, προπηλακίσθηκαν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, το αστυνομικό τμήμα πολιορκήθηκε, φθορές και βανδαλισμοί συνόδευσαν τα επεισόδια, η ατμόσφαιρα για ώρες ήταν ασφυκτική. Η πορεία που οργανώθηκε ως «απάντηση» στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής εξελίχθηκε σε βίαιη τυφλή επίθεση. 

Ανησυχία

Από νωρίς στις αστυνομικές αρχές υπήρχε ανησυχία για έκτροπα, εξαιτίας του «πολεμικού» χαρακτήρα που είχαν πολλά καλέσματα στο Διαδίκτυο. Προς τούτο, σε διαδοχικές συσκέψεις στη ΓΑΔΑ έγινε σχεδιασμός για τη λήψη μέτρων αποτροπής των επεισοδίων. Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν από τις πρώτες εικόνες της συγκέντρωσης που κατέγραψαν τα drones της ΕΛ.ΑΣ., όπου φάνηκε ότι στην πλατεία έφθαναν κουκουλοφόροι οπλισμένοι με λοστούς.

Η συγκέντρωση των διαδηλωτών έγινε στην πλατεία Νέας Σμύρνης, όπου μαζεύτηκαν πάνω από 5.000 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Η εκκίνηση της πορείας συνοδεύθηκε από συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα από μερίδα των συγκεντρωμένων. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα χωρίς να υπάρχει εμφανής αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Σκηνικό τρόμου στη Νέα Σμύρνη-1
Αστυνομικός αιμόφυρτος στο έδαφος, έπειτα από χτυπήματα κουκουλοφόρων. Συνάδελφοί του κατάφεραν να απωθήσουν εκείνους που του επιτέθηκαν (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορεστης Παναγιωτου). 

Οταν η πορεία προσέγγισε το τμήμα, από την «ουρά» πετάχτηκαν κουκουλοφόροι και άρχισαν τα επεισόδια, με ρίψη μολότοφ και κροτίδων από την πλευρά τους και ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης από την πλευρά των αστυνομικών. Την εμφάνισή του έκανε και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. και με ρίψη νερού διαλύθηκε η πορεία. Διμοιρίες των ΜΑΤ έσπευσαν για να αντιμετωπίσουν τους κουκουλοφόρους, ενώ στην περιοχή κατέφθασαν και αστυνομικοί επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτες.

Οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να ανατρέψουν μία μοτοσικλέτα και επιτέθηκαν στον αστυνομικό, ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος στο έδαφος δεχόμενος χτυπήματα στο κεφάλι, αρχικά φορώντας το κράνος, το οποίο στη συνέχεια του το αφαίρεσαν και συνέχισαν να τον χτυπούν, μέχρι οι συνάδελφοί του να καταφέρουν να απωθήσουν τους δράστες της επίθεσης. 

Οι οδομαχίες επεκτείνονται στους γύρω δρόμους, όπου οι αστυνομικοί καταδιώκουν τους κουκουλοφόρους για να τους απομακρύνουν από την περιοχή και να διαλύσουν τον κύριο όγκο τους. Κάδοι απορριμμάτων πυρπολούνται, κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες εκτοξεύονται, η ατμόσφαιρα γίνεται ασφυκτική από τα δακρυγόνα. Κάτοικοι της περιοχής βγαίνουν στους δρόμους και προσπαθούν ρίχνοντας νερό με λάστιχα να σβήσουν τις φωτιές στους κάδους πριν επεκταθούν και προκληθούν ζημιές σε αυτοκίνητα. 

Μετά την απώθηση του κύριου όγκου των κουκουλοφόρων, στην περιοχή έφθασε ασθενοφόρο που παρέλαβε τον τραυματία αστυνομικό για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ελαφρά τραυματίσθηκαν άλλοι τρεις αστυνομικοί. Οι οδομαχίες και το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκαν για ώρα στην περιοχή, φθάνοντας μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού. Από την αστυνομία έγιναν προσαγωγές και τουλάχιστον δέκα συλλήψεις, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρέμειναν σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή. 

Πριν από την έναρξη της πορείας, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία σε άτομα που προσέγγιζαν την πλατεία Νέας Σμύρνης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τσάντες γεμάτες μολότοφ και άλλους εύφλεκτους μηχανισμούς.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τα επεισόδια και την επίθεση εις βάρος του αστυνομικού.

Διαβάστε επίσης

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία – Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει

Όλα τα κόμματα καταδικάζουν τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη

Σύγκρουση για τις διαδηλώσεις παρά το lockdown

Ν. Σμύρνη: Οι καταθέσεις, οι αναφορές, η αναζήτηση στοιχείων

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή