Καταδίκη εφήβων για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ Μόριας

Καταδίκη εφήβων για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ Μόριας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δικάσιμος της περασμένης Τρίτης κράτησε περίπου έξι ώρες. Σε αυτό το διάστημα κατέθεσαν 17 μάρτυρες κατηγορίας και δύο μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ αναγνώσθηκε η βασική κατάθεση 42χρονου Αφγανού, ο οποίος είχε κατονομάσει έναν από τους δύο εφήβους στο εδώλιο μεταξύ των φερομένων ως υπαιτίων για την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν σχέση με το γεγονός, ότι βρίσκονταν σε άλλα σημεία την επίμαχη βραδιά. Το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης τους έκρινε ενόχους για τον εμπρησμό, επιβάλλοντας στον καθένα ποινή κράτησης πέντε ετών.

Η φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό της Μόριας, καταστρέφοντας ολοσχερώς κοντέινερ και παραπήγματα, είχε ξεκινήσει έπειτα από ταραχές τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου 2020. Ενας 42χρονος Αφγανός, ο οποίος είχε φθάσει στη Λέσβο τον Δεκέμβριο του 2019 με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους, κατέθεσε αργότερα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης ότι η φωτιά είχε προκληθεί από μια ομάδα συμπατριωτών του, νεαρής ηλικίας. Ο ίδιος κατονόμασε πέντε άτομα ως εμπρηστές, τα οποία έπειτα συνελήφθησαν. Ενας ακόμη ταυτοποιήθηκε από τους αστυνομικούς από βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. 

Ο 42χρονος μάρτυρας ανήκει στη φυλή των Παστούν και οι συνήγοροι των συλληφθέντων αμφισβήτησαν από την πρώτη στιγμή την αξιοπιστία του, καθώς τα άτομα που υπέδειξε ανήκουν στην αντίπαλη φυλή, Χαζαρά. Ο μάρτυρας είχε ρόλο «community leader» στη Μόρια, είχε οριστεί δηλαδή εκπρόσωπος των περίπου 200 ακόμα μελών της ίδιας φυλής που ζούσαν εκεί. Οι δικηγόροι των συλληφθέντων αναφέρουν ότι ο 42χρονος εξαφανίστηκε μετά την πυρκαγιά και δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ούτε εντοπίστηκε από τις Αρχές, παρά την κρισιμότητα των λόγων του. Η ένστασή τους για να μην αναγνωσθεί η κατάθεσή του δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο. 

Μάρτυρες

Από τους έξι συλληφθέντες, οι δύο ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, 17 ετών την ημέρα του συμβάντος. Η υπόθεσή τους διαχωρίστηκε δικαστικά από αυτήν των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Η δίκη τους ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, διακόπηκε και τελικά ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Στους 17 μάρτυρες κατηγορίας περιλαμβάνονταν αστυνομικοί, πυροσβέστες, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας ασύλου, καθώς και αρκετοί κάτοικοι της Μόριας των οποίων τα χωράφια κάηκαν. Οι μάρτυρες υπεράσπισης είπαν ότι οι δύο έφηβοι δεν ήταν παρόντες στο σημείο. Ακόμη, η συνήγορός τους υποστήριξε ότι από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook δεν ήταν δυνατό να προκύψει η ταυτότητα του δράστη, καθώς το υλικό «ήταν θολό και φαινόταν μόνο η πλάτη του». 

Οι δύο έφηβοι δεν κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική ομάδα, αλλά για εμπρησμό, και θα οδηγηθούν στις φυλακές Αυλώνα. Για τους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορουμένους εκκρεμεί δικάσιμος και παραμένουν προφυλακισμένοι. Οι συνήγοροί τους είχαν προσκομίσει έγγραφα από τη χώρα τους, βάσει των οποίων αναφέρουν ότι τρεις εκ των κατηγορουμένων δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 έτη τη βραδιά της φωτιάς. Ωστόσο, αυτά τα πιστοποιητικά δεν έγιναν δεκτά και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα δικαστούν ως ενήλικοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή