Σε οκτώ σχολεία οι εξετάσεις για την ιθαγένεια

Σε οκτώ σχολεία οι εξετάσεις για την ιθαγένεια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ θα είναι συνολικά τα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλήνιες εξετάσεις που θα πρέπει να δώσουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε σχολικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Οι πρώτες πανελλήνιες εξετάσεις Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης θα διενεργηθούν στις 16 Μαΐου 2021, εγκαινιάζοντας το νέο σύστημα χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας. 

Τη 16η Μαΐου, επισήμως πρώτη του νέου συστήματος, θα υπάρχει και μια ακόμα «πρωτιά»: Οι πανελλήνιες εξετάσεις για την ιθαγένεια θα διεξαχθούν με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας. Στις 16 Μαΐου το εν λόγω σύστημα θα κάνει πρεμιέρα και γενική δοκιμή ενόψει των Πανελλαδικών για τα ΑΕΙ που θα διεξαχθούν αργότερα. 

Για να λειτουργήσει έκαστο από τα οκτώ εξεταστικά κέντρα, προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 25 αιτήσεις για το συγκεκριμένο κέντρο. Εάν ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος του καθορισμένου, οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να διαγωνιστούν σε άλλο εξεταστικό κέντρο. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η νέα πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή του ενδιαφερομένου θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα μπορεί να δηλώνει τα βασικά στοιχεία του, εκφράζοντας ουσιαστικά τη δήλωση ενδιαφέροντος. Θα προκύψει έτσι και μια εικόνα για τα εξεταστικά κέντρα που τελικά θα χρειαστούν. Σε μια δεύτερη φάση θα μπορεί να επανέρχεται και να ολοκληρώνει τα δεδομένα που χρειάζονται.

Η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να εξετάζεται αυτομάτως εάν πληρούνται για τον ενδιαφερόμενο οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον νόμο.  

Η επόμενη ημερομηνία εξέτασης για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης θα είναι η 7η Νοεμβρίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή