«Χωρίς μέτρα θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ»

«Χωρίς μέτρα θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονες πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται σύστημα υγείας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να κινείται συνεχώς ανοδικά και να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών.

Το Σάββατο 13 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 2.512 νέα περιστατικά COVID-19 και 52 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 545. Είχαν διενεργηθεί 50.339 τεστ, ενώ η θετικότητα έφτανε το 4,99%.

Σε ό,τι αφορά τους 545 διασωληνωμένους, το 67,5% είναι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχα επίπεδα κινείτο ο αριθμός των διασωληνωμένων στα μέσα Δεκεμβρίου, με την καμπύλη ωστόσο τότε να έχει πτωτική τροχιά. Ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε καταγραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου (622).

Βάσει της ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας την Παρασκευή ήταν 444 (ημερήσια μεταβολή -4.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς. Τα εξιτήρια λόγω ίασης την Παρασκευή ανήλθαν σε 427.

Κατά τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid πανελλαδικά ανέρχεται σε 69,9%. Από την αρχή της πανδημίας, έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.482 ασθενείς. Ως προς την κάλυψη των απλών κλινών Covid, φτάνει πανελλαδικά το 49,3%. 

«Σημαντική η επίπτωση των μεταλλάξεων»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε ότι εφόσον δεν ακολουθείτο η στρατηγική των περιοριστικών μέτρων, τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια και το σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει.

Ο ίδιος απέδωσε την έξαρση των κρουσμάτων στην κούραση του κόσμου και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες –όπως τόνισε- έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Δύσκολες οι επόμενες δύο εβδομάδες – Οι λόγοι που οδήγησαν στην έξαρση

Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να δηλώσει με ακρίβεια πότε θα ανοίξει και σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί από τα κρούσματα της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως τόνισε, εφόσον παρατηρηθεί σταθεροποίηση, τότε θα συζητηθεί μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων, με πρώτες εκείνες που έχουν το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία.

Συμπλήρωσε δε πως ενδεχομένως θα μπορούσε να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο, καθώς με τη μέθοδο του click away φαίνεται να μην έχει σημαντική επίπτωση. «Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ως προς τα σχολεία, είπε ότι οι μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα, ενώ ερωτηθείς για τις μάσκες, ανέφερε πως ειδικά σε κλειστούς χώρους, καλό είναι να φορά κανείς διπλή μάσκα.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρό lockdown στο Μετόχι του δήμου Κύμης

Κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή