Λίγο χρώμα στον ουρανό

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φόντο του συννεφιασμένου αττικού ουρανού, οι χαρταετοί που φαινομενικά αιωρούνται πάνω από τον λόφο του Φιλοπάππου μοιάζουν με ιπτάμενες μέδουσες. Τα χρώματά τους και τα σχήματα ποικίλλουν – κάποιοι θυμίζουν πολύχρωμες, γιγάντιες σαΐτες, άλλοι είναι πολυγωνικοί, τα χρώματα πολλών παραπέμπουν σε ποδοσφαιρικές ομάδες, έτσι όπως είναι κίτρινοι και μαύροι, άσπροι με κόκκινες ή πράσινες γραμμές. Παρά την πανδημία και την απειλή της βροχής, πολλοί Αθηναίοι σκορπίστηκαν στα διαφορετικά σημεία του λόφου για να τηρήσουν την παράδοση της Καθαράς Δευτέρας, μία παράδοση που άλλοι απέκτησαν φέτος.

«Είναι η πρώτη φορά που πετάμε χαρταετό και νιώθουμε πολύ όμορφα», λέει η 26χρονη Μελίνα, της οποίας ο ροζ και πράσινος τριγωνικός χαρταετός πήρε ύψος πολύ γρήγορα, προς μεγάλη της χαρά. Η ίδια αναφέρει πως ήρθε στον λόφο με τους φίλους της γιατί δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν. «Αλλάζει η ψυχολογία μας», δηλώνει, «έπειτα από τόσες μέρες στο σπίτι». Η Πνύκα είναι γεμάτη με νέους ανθρώπους – κάποιοι προσπαθούν να πετάξουν χαρταετό, άλλοι κάνουν πικ νικ δίπλα στο βήμα του ρήτορα, μερικοί έχουν φέρει μπάλες και παίζουν βόλεϊ. Σήμερα όμως την τιμητική τους έχουν οι οικογένειες – τα παιδιά κοιτούν τον ουρανό ενθουσιασμένα, περιμένοντας με ανυπομονησία τους γονείς τους να υψώσουν και τους δικούς τους αετούς. Ενας κύριος έχει έρθει προετοιμασμένος – φοράει γάντι στο δεξί του χέρι για να μη γρατζουνιστεί από τον σπάγγο, και βοηθάει διάφορους μπαμπάδες στη δική τους προσπάθεια ανύψωσης. Στην ατμόσφαιρα υπάρχει μια δόση συγκρατημένης ευφορίας και ο λόφος έχει μετατραπεί σε ένα μικρό ναρκοπέδιο λευκών και πολύχρωμων σπάγγων που βάζουν αλλεπάλληλες τρικλοποδιές. «Συγγνώμη, μπλεχτήκαμε», λένε γελώντας ενήλικες ο ένας στον άλλον, αετοί μεγάλων ανθρώπων μπλέκονται στα δέντρα, παιδιά τους βοηθούν να τους ξεμπλέξουν όσο τρέχουν πάνω κάτω χαρούμενα και αναψοκοκκινισμένα. 

Λίγο χρώμα στον ουρανό-1
Παρά την απειλή της βροχής, πολλοί Αθηναίοι σκορπίστηκαν στα διαφορετικά σημεία του λόφου Φιλοπάππου για να τηρήσουν την παράδοση (φωτ. INTIME NEWS).

«Είναι το καλύτερο πράγμα, και για τους μεγάλους και για τους μικρούς», λέει στην «Κ» ο 40χρονος Ερβιν, ο οποίος έχει έρθει στον λόφο με τους γιους του, όπως κάνουν κάθε χρόνο. Ο κορωνοϊός δεν τους πτόησε – «εννοείται δεν θα λείπαμε από εδώ, φυλαγόμαστε και λίγο», τονίζει σε σχέση με τον συνωστισμό. Η φετινή Καθαρά Δευτέρα όμως τους έδωσε περισσότερη χαρά από πέρυσι και μια αναγκαία αίσθηση ελευθερίας. «Νιώθω πως βγήκαμε από τη φυλακή», αναφέρει, «και είμαστε τόσο χαρούμενοι». 

«Δεν έχει τόσο κόσμο σε σχέση με άλλες χρονιές που γινόταν χαμός, δεν είναι επικίνδυνα τα πράγματα», λέει η 65χρονη Μαρία όσον αφορά τον συνωστισμό – η ίδια δεν έφερε χαρταετό, αλλά βγήκε για περπάτημα για να δει τα παιδιά, τη χαρά, να αλλάξει η διάθεσή της. «Αν είχε ήλιο θα ήταν ακόμα καλύτερα», σημειώνει. Οταν αρχίζει να ψιχαλίζει, πολλοί ξεκινούν να κατηφορίζουν προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η 23χρονη Εβίνα βοηθάει τον φίλο της να πουλήσει χαρταετούς στη Ροβέρτου Γκάλι. Η ίδια λέει πως άλλες χρονιές έχει πολύ περισσότερο κόσμο – και πολύ πιο χαρούμενο. «Δεν τους βλέπω πολύ ενθουσιασμένους», αναφέρει στην «Κ», συμπληρώνοντας όμως πως αγόρασε χαρταετούς περισσότερος κόσμος από όσο περίμενε. «Δεν νομίζω ότι φταίει ο καιρός, και πριν που είχε ήλιο πάλι έτσι ήταν», σημειώνει. Η Ζέτα έχει έρθει με τον γιο της, ο σύζυγός της κουβαλάει το πατίνι του καθώς ανεβαίνουν τον λόφο. Η ίδια είναι απογοητευμένη. «Καμιά διαφορά δεν έχει με τις προηγούμενες μέρες», λέει στην «Κ» – «είμαστε όλοι με τις μάσκες». 

Κάποιοι αποθαρρύνθηκαν από τον καιρό και, ανήσυχοι για την πιθανότητα βροχής, δεν τόλμησαν την εξόρμηση στον λόφο τη Δευτέρα, ενώ άλλοι, για τον ίδιο λόγο, πέταξαν αετό την Κυριακή, όταν πολλά παιδιά έτρεχαν στους δρόμους της Αθήνας –στην Ακρόπολη, στην Πλάκα, στο Ζάππειο– μασκοφορεμένα και μασκαρεμένα. Στον λόφο των Μουσών, ένα αγοράκι κοιτάει την πανοραμική θέα της Αθήνας αποσβολωμένο. Είναι ντυμένος Spiderman, στα χέρια του κρατάει τον χαρταετό που μέχρι πριν από λίγα δευτερόλεπτα δέσποζε στον αέρα με φόντο την Ακρόπολη. Πίσω του η θάλασσα λαμπυρίζει απέραντη. «Η Ελλάδα είναι το πιο όμορφο μέρος σε όλο τον κόσμο», λέει με δέος στους γονείς του, και αρχίζει την κατάβαση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή