Διευκρινίσεις Μ. Θεμιστοκλέους: Οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίων

Διευκρινίσεις Μ. Θεμιστοκλέους: Οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τυχόν δυνατότητα επιλογής εμβολίων από τους πολίτες προχώρησε η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, η φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι.

Ερωτηθείς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, για το τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ειδικά εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τη στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει».

Και πρόσθεσε: «Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Όπως τόνιζαν συνεργάτες του κ. Θεμιστοκλέους, η φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι.

Πόσα ραντεβού ακυρώθηκαν

Κάτω από 4% είναι το ποσοστό των ραντεβού που ακυρώθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το εν λόγω εμβόλιο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως σήμερα είχαν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο αυτό 9.484 άνθρωποι και μέχρι τις 17:30 το απόγευμα ήταν να εμβολιαστούν 7.815 και προσήλθαν 6.684, ποσοστό που φτάνει το 85%.

«Η απόφαση να συνεχιστεί στη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή» τόνισε, προσθέτοντας πως «είμαστε στην ίδια γραμμή με τον ΕΜΑ ο οποίος εγκρίνει την κυκλοφορία των εμβολίων και είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί για την αναστολή χορήγησης τους». 

Ο ίδιος είπε ότι με βάση τα στοιχεία για τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, αναμένονται 500.000 δόσεις του μέσα στον Μάρτιο, άλλες 450.000 τον Απρίλιο και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός για τον Ιούνιο. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή