«Επιστράτευση» μετά το έμφραγμα στο ΕΣΥ

«Επιστράτευση» μετά το έμφραγμα στο ΕΣΥ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορία 48 ωρών σε ιδιώτες γιατρούς παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς ιατρούς και αναισθησιολόγους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ για να συνεισφέρουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε αυτή τη δύσκολη μάχη με τον κορωνοϊό, έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εφόσον δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 ιδιωτών γιατρών που έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την πολιτική επιστράτευσή τους. Σημειώνεται ότι στην ίδια έκκληση που είχε απευθύνει ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα –χωρίς την απειλή της επιστράτευσης– είχαν ανταποκριθεί έως χθες το απόγευμα 45 ιδιώτες – ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί από περίπου 3.000 αυτών των ειδικοτήτων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΙΣΑ.

Χθες, ο κ. Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου περιέγραψαν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η επόμενη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης. Ειδικότερα, από σήμερα όλη η Ελλάδα γίνεται ξανά μία υγειονομική περιφέρεια και όλο το σύστημα υγείας –δημόσιο και ιδιωτικό– ενιαίο. Θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές εφόσον χρειαστεί.

Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει στο ΕΣΥ στην Αττική επιπλέον 550 κλίνες νοσηλείας με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους, εκ των οποίων οι 450 είναι για νοσηλεία ασθενών non COVID και 100 για περιστατικά COVID. Για τα non COVID περιστατικά, 300 κλίνες νοσηλείας παραχωρεί το Hellenic Healthcare Group (Υγεία, Μητέρα, Metropolitan και Metropolitan General), 100 κλίνες ο όμιλος Ιασώ, και 50 κλίνες ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό η Ευρωκλινική διαθέτει 60 απλές κλίνες και η Βιοϊατρική 40. Επιπλέον, ο αριθμός των κλινών εντατικής των ιδιωτικών νοσοκομείων που χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς του ΕΣΥ αυξάνεται από 130 σε 140.

Παράλληλα, το νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, δυναμικότητας 318 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο COVID. Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας δυναμικότητας 220 κλινών, στο οποίο θα νοσηλεύονται non COVID περιστατικά. Εχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την άμεση προμήθεια 900 αναπνευστικών συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου, ενώ το Σισμανόγλειο ενισχύεται με 10 πολυδύναμες κλίνες εντατικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Κικίλιας και ο κ. Παπαευσταθίου, χθες λειτουργούσαν στο λεκανοπέδιο 381 κλίνες εντατικής COVID και 2.961 απλές κλίνες COVID. Παρά τον μεγάλο πλέον αριθμό κλινών εντατικής στην Αττική (σύνολο 650 κλίνες από 247 τον Ιούλιο 2019), η κατάσταση είναι οριακή. Ενδεικτικό της πίεσης στο ΕΣΥ είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΝΑΠ, αργά το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαρτίου ανέμεναν εισαγωγή σε ΜΕΘ στην Αττική 124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους. Ειδικά για τα περιστατικά ΜΕΘ υπάρχει οδηγία για εξυπηρέτησή τους εντός 24 ωρών.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες λόγω του κορωνοϊού στην επικράτεια ήταν 4.648, έναντι περίπου 3.700 πριν από μία εβδομάδα. Από τον Μάρτιο του 2020 έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί μέσω του ΕΚΑΒ 68.500 διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 7.500 τις τελευταίες 17 ημέρες, οι 3.700 στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σε καθημερινή βάση την τελευταία εβδομάδα γίνονται περίπου 140 εισαγωγές την ημέρα. Οπως ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου, πρόκειται για μία «δύσκολη εξίσωση». Και πρόσθεσε, «παρότι η κατάσταση είναι δύσκολη, μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή