Δίχτυα, «μελάνι» για 3D εκτυπωτή

Δίχτυα, «μελάνι» για 3D εκτυπωτή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συλλογή αλιευτικών εργαλείων όπως δίχτυα και σχοινιά μέσα από τη θάλασσα, τις παραλίες και τα λιμάνια έχει προφανές όφελος για το περιβάλλον. Το όφελος όμως «μένει μισό», αν όλα αυτά καταλήξουν στα σκουπίδια και από εκεί σε κάποιο ΧΥΤΑ. Το Blue Cycle, το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο για την αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, κλείνει ένα έτος λειτουργίας έχοντας να παρουσιάσει πολλές καλές προτάσεις αξιοποίησης και να καταρρίψει μύθους σχετικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία απορριμμάτων. 

Το 2017, το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στήριξε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη χρήση μεταχειρισμένων διχτυών αλιείας ως πρώτη ύλη για τρισδιάστατη εκτύπωση. Το πρόγραμμα παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έτσι το 2019 ιδρύθηκε η Blue Cycle, με ιδρύτρια και διευθύντρια τη Σουζάνα Λασκαρίδη. «Η Blue Cycle έχει μια ολιστική προσέγγιση: ξεκινάει από τη συλλογή των υλικών και συνεχίζει στην επεξεργασία τους για να καταλήξει στην κατασκευή προϊόντων», εξηγεί. «Η συλλογή γίνεται από 26 σημεία σε όλη την Ελλάδα: από δικούς μας σταθμούς, δίκτυα άλλων φορέων όπως η οργάνωση Aegean Rebreath, συνεργαζόμενους αλιείς, μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και βέβαια τους κατασκευαστές αλιευτικών εργαλείων. Τα υλικά είναι κυρίως δίχτυα και σχοινιά, τα οποία κατασκευάζονται 100% από νάιλον, πολυπροπυλένιο ή πολυαιθυλένιο με υψηλά στάνταρ, καθώς πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά».

Παλιά δίχτυα και σχοινιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δευτερογενώς με πολλούς τρόπους. «Κατ’ αρχήν, με το πιο καθαρό υλικό παράγουμε νέο υλικό σε πέλετ, το οποίο διαθέτουμε σε εταιρείες παραγωγής πλαστικών. Επίσης, παράγουμε νήμα για 3D εκτυπωτές, το οποίο θα το διαθέτουμε εμπορικά από τον Απρίλιο. Επίσης με έναν ρομποτικό εκτυπωτή μεγάλων διαστάσεων φτιάχνουμε αντικείμενα, όπως έπιπλα. Παράλληλα, με δύο ερευνητικά προγράμματα που τελούν υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη μελετάται η κατασκευή νήματος για ύφανση και η χρήση σύμμεικτων πλαστικών για αρχιτεκτονικές εφαρμογές όπως δάπεδα ή πεζοδρόμια».

Στο ένα έτος λειτουργίας της το Blue Cycle συνέλεξε περίπου 260 τόνους αλιευτικών υλικών στην αποθήκη του στο Λαύριο (όπου γίνεται και η πρώτη επεξεργασία), ενώ ακόμα 60 τόνοι θα μεταφερθούν στην Αθήνα μόλις αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί λόγω πανδημίας. «Από αυτά έχουν ανακυκλωθεί περίπου 10 τόνοι γιατί λειτουργούμε στο ένα δέκατο των δυνατοτήτων μας, λόγω του κορωνοϊού», εξηγεί η κ. Λασκαρίδη. «Ηταν ένας δύσκολος χρόνος και για εμάς. Τον εκμεταλλευτήκαμε όμως για την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτομικών μεθόδων. Στόχος μας είναι η Blue Cycle να γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση και να δείξουμε ότι το ανακυκλωμένο πλαστικό από αλιευτικά εργαλεία έχει μεγάλη προοπτική. Θέλουμε να καταρρίψουμε τον μύθο πως ό,τι ανασύρεται έπειτα από παραμονή στη θάλασσα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή