Ρύθμιση για τις περιφράξεις στο Ελληνικό

Ρύθμιση για τις περιφράξεις στο Ελληνικό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοτεχνική ρύθμιση, με την οποία θα περιοριστεί η δυνατότητα τοποθέτησης περιφράξεων στο Ελληνικό μόνο στην κατασκευαστική περίοδο προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πάντως αρκετά παραμένουν τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η πρόσβαση στην παραλία του Αγίου Κοσμά, ο χρόνος διανομής των κοινοχρήστων εκτάσεων στους τρεις δήμους της περιοχής, αλλά και η τύχη των κοινόχρηστων χώρων σε περίπτωση δυσχερειών στην υλοποίηση της επένδυσης, καθώς το πάρκο των 2.000 στρεμμάτων θα είναι το πρώτο στη χώρα μας το οποίο θα το διαχειρίζεται για 99 έτη ιδιώτης.

Τα ζητήματα αυτά αναδείχθηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής του σχεδίου νόμου για τη διανομή των ιδιοκτησιών στο Ελληνικό. Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν εκείνο της ρύθμισης, με την οποία δίνεται δικαίωμα τοποθέτησης περιφράξεων σε τμήμα ή στο σύνολο του ακινήτου. «Ο χώρος  μπορεί να αποκλειστεί για λόγους λειτουργίας στο σύνολό του ή εν μέρει», ανέφερε κατά την ακρόαση ειδικών ο Νίκος Μπελαβίλας, διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, δίνοντας ένα παράδειγμα: «Το 50% της γειτονιάς του Αγίου Κοσμά, δηλαδή, το καλύτερο φυτεμένο, δασωμένο οικόπεδο της παραλίας της Αττικής αυτή τη στιγμή θα βρεθεί σε μια κατάσταση περίφραξης που τη συναντάμε μάλλον στη Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο ή είναι ελαχιστοποιημένο και όχι σε τέτοιες εκτάσεις».

«Το Κάτω Ελληνικό θα ενωθεί με το Άνω Ελληνικό, που χωρίστηκε από τον αεροδιάδρομο πριν από 75 χρόνια», ανέφερε ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. «Αυτή η πόλη δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων, δεν μπορεί να είναι μια πόλη γκέτο για κάποιους υπέρ και για κάποιους να μην είναι». Απαντώντας ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς προανήγγειλε την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης. «Δεν τίθεται θέμα μόνιμης περίφραξης ούτε ανάμεσα στα οικόπεδα ούτε σε ολόκληρο το κέντρο, πολύ περισσότερο προς την παραλία. Σέβομαι τις ανησυχίες, ξαναλέω θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση ότι είναι προσωρινού χαρακτήρα ότι είναι τμηματικές και μόνο για λόγους ασφάλειες και ό,τι ολοκληρώνεται θα απελευθερώνεται από πλευράς περιφράξεων».

Οι εκπρόσωποι των φορέων και των τριών δήμων της περιοχής (Αργυρούπολης- Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας)  έθεσαν και το ζήτημα της πρόσβασης στην παραλιακή ζώνη. «Η πρόσβαση καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής», ανέφερε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδυλάτος. «Θα περπατάς κατά μήκος της ακτής δίπλα σε πολύ μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα με τεράστια πρόσοψη πάνω στην παραλία, η οποία δεν διακόπτεται παρά στην αρχή της ακτής, στο τέλος της ακτής και ενδιάμεσα σε έναν πεζόδρομο». Οι τρεις δήμοι έθεσαν και το ζήτημα των εκτάσεων που θα τους παραδοθούν, υποστηρίζοντας ότι κακώς αυτό δεν προβλέφθηκε στην παρούσα διανομή του ακινήτου.

Τέλος, ένα σημαντικό ζήτημα έθεσε ο κ. Μπελαβίλας σχετικά με τον συνδυασμό της παραχώρησης και του πάρκου (με δικαίωμα επιφανείας, δηλαδή για 99 χρόνια) στον ιδιώτη, με το δικαίωμά του να υποθηκεύσει τέτοιες περιοχές. Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που κάποιος από τους εμπλεκόμενους αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα «να βρεθούμε με ένα δημόσιο ακίνητο τεράστιο υποθηκευμένο το οποίο θα έχει περάσει από τους πιστωτές του και θα παραμείνει ως brand field για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια, όπως  βλέπουμε τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της οδού Πειραιώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή