Την επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Την επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

4' 11" χρόνος ανάγνωσης

Στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι χθες μόλις 61 γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα με στόχο την εξεύρεση γενικών γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας «το υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς, για την ενίσχυση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε».

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών γιατρών των ειδικοτήτων παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών στην Αττική» πρόσθεσε.

Η επίταξη υπηρεσιών αφορά 206 ιδιώτες γιατρούς. Διευκρινίζοντας τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών», από το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζουν ότι σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Διαβάστε επίσης:
• Γιατί φτάσαμε στην επίταξη – Ποιους αφορά

Χθες, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, τονίζοντας ότι «εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».

Σχολιάζοντας το θέμα της πιθανής επίταξης, είπε: «Η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώσουμε, πρέπει και να τον εμπνεύσουμε να το κάνει. Αν όμως χρειαστεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω».

Της απόφασης του υπουργείου Υγείας για την επίταξη είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Το ΔΣ του ΠΙΣ είχε ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου όπως αναφέρει, να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα.

Γ. Πατούλης: Προτεραιότητα όλων να σωθούν οι ζωές των ασθενών με covid-19

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, μετά την επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών από το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι «προτεραιότητα όλων μας τις επόμενες μέρες είναι να σώσουμε τις ζωές των ασθενών από covid-19, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό. Για τον λόγο αυτόν θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, υπό την καθοδήγηση κι ευθύνη της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, για να κερδίσουμε τη μάχη ζωής. Σε αυτό το εθνικό κάλεσμα δεν θα λείψει κανείς ιατρός. Είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας».

Ο κ. Πατούλης ανέφερε πως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας εδώ και μήνες και τους αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από όλους, κυρίως από την Πολιτεία, προσθέτοντας ότι ένας εξίσου μεγάλος αριθμός ιδιωτών γιατρών δίνει τη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας, σηκώνοντας το κύριο βάρος της λειτουργίας του συστήματος της πρωτοβάθμιας υγείας.

«Η πατρίδα μας, βέβαια, θα ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια αν είχαμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να αποτρέψουμε τη φυγή 18.000 ιατρών υψηλού επιστημονικού επιπέδου κι εξειδίκευσης, που αναζήτησαν στο εξωτερικό μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική, καθώς κι αν είχαμε στελεχώσει επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτή η ώρα, όμως, δεν προσφέρεται ούτε για κριτική ούτε για οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευση», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

«Όταν αναχαιτίσουμε την πανδημία και η μάχη θα έχει κερδηθεί, οφείλουμε όλοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, ισότιμα και υπεύθυνα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκτήσαμε από τη διαχείριση της κρίσης. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε καταρχήν ότι θα επενδύσουμε στην υγεία, γιατί αποδείχθηκε στην πρόσφατη κρίση ότι κάθε ευρώ που δίνουμε για την υγεία επιστρέφει πίσω και πολλαπλάσια στην οικονομία και τους πολίτες. Για να μη ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις έχουμε μία επιλογή: Να ενισχύσουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας της χώρας, καθώς και να αποτρέψουμε μία νέα αιμορραγία του άξιου ιατρικού επιστημονικού προσωπικού μας προς το εξωτερικό», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Στο μεταξύ, στην «κόκκινη γραμμή» εξουθένωσης, με τη σωματική καταπόνηση από τις πολλές εφημερίες και τις συνεχείς βάρδιες να φέρνει ψυχική εξόντωση και εντάσεις, και κυρίως χωρίς ορατή διέξοδο από αυτή την πρωτοφανή κρίση, βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές νοσοκομείων της Αττικής –και όχι μόνο–, που ειδικά τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν συνθήκες της πιο σκληρής μάχης κατά της πανδημίας. Το προσωπικό του ΕΣΥ βιώνει στο έπακρο τη μη κανονικότητα αυτής της κρίσης. Να καλούνται, δηλαδή, να εφημερεύουν σε κλινικές COVID γιατροί κάθε ειδικότητας, ουρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, δερματολόγοι, αφού παθολόγοι και πνευμονολόγοι δεν επαρκούν.

Τον ασφυκτικό κλοιό της COVID-19 στο ΕΣΥ καταδεικνύουν τα σκληρά νούμερα: περίπου 650 διασωληνωμένοι ασθενείς την Πέμπτη, πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής πάνω από 95% και ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία που ξεπέρασαν τις 500 στα τέλη της εβδομάδας.