ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το lockdown μείωσε τις γεννήσεις στην Ελλάδα

Το lockdown μείωσε τις γεννήσεις στην Ελλάδα

Μείωση των γεννήσεων στο διάστημα των lockdown σημειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικότερα, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 6,5% κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, που σύμφωνα με τα στοιχεία συνεχίστηκε η καθοδική τάση.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2021 έγιναν 7.049 νέες γεννήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020 που ήταν 7.778.  

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα τον Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται στις 6.658 έναντι αυτών του 2021 που έφτασαν τις 6.553.

«Αν και η έλλειψη δραστηριοτήτων, σε όλα τα επίπεδα, στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας, λόγω των επιβεβλημένων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς της Covid-19, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του αριθμού των γεννήσεων, αυτό δε συνέβη ούτε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown αλλά ούτε και εν συνεχεία», σχολίασε ο Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

«Παρόλο που ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε μια σταθερά πτωτική τάση για αρκετά χρόνια, η μείωση επιτάθηκε εννέα μήνες μετά το lockdown και κάτω από την πίεση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία Covid-19 τόσο σε συναισθηματικό όσο και οικονομικό επίπεδο, εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού όσο και κατ΄ επέκταση της αδυναμίας για οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό» πρόσθεσε.