Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στο Άγιον Όρος

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στο Άγιον Όρος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ομάδες των έξι ατόμων, στη βάση συντεταγμένης διαδικασίας, οι μοναχοί του Αγίου Ορους, πάρα το τσουχτερό κρύο και τη βροχή, καταφθάνουν από κάθε γωνιά του Αθω στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές του Αγίου Ορους για να εμβολιαστούν. Οι συνθήκες πρόσβασης στο μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο της μοναστικής πολιτείας δεν είναι εύκολες, λόγω του δύσβατου ανάγλυφου και των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Μολαταύτα, «το ενδιαφέρον των μοναχών να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγάλο», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας των Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής. «Πάμε καλά, έως τώρα έχουμε κάνει και τις 120 δόσεις που πήραμε, και μέσα στον Μάιο πιστεύω ότι θα έχουμε εμβολιάσει περισσότερα από πεντακόσια άτομα», προσθέτει. Τα μοναστήρια έχουν καταρτίσει λίστες με μοναχούς προς εμβολιασμό, οι οποίοι μεταβαίνουν από κάθε γωνιά της χερσονήσου του Αθω στις Καρυές σε προγραμματισμένο ραντεβού. 

Σε μια μεταφυσική κοινωνία, όπως αυτή του Αγίου Ορους, όπου τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα δύσκολα γίνονται αποδεκτά, η ανταπόκριση στην κιβωτό του ορθόδοξου μοναχισμού καταγράφεται με θετικό πρόσημο. Μια μερίδα καλογέρων σε μοναστήρια, σκήτες, κελιά αντιμετωπίζει με καχυποψία τον εμβολιασμό, εξακολουθεί να μην πιστεύει στη ύπαρξη του κορωνοϊού και κάποιοι τα θεωρούν όλα αυτά «διαβόλου έργο». Μερίδα νεοζηλωτών πρωτοστατεί στην άρνηση εμβολιασμού.

Ομως οι ψύχραιμες φωνές, που θεωρούν την επιστήμη δώρο Θεού, δείχνουν να βρίσκουν απήχηση, κρίνοντας από την προσέλευση για το εμβόλιο και την όλη προσέγγιση της πανδημίας στο Ορος. Μία εξ αυτών, του ηγουμένου της νόμιμης Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, λέει στο Facebook: «Και αν αποδίδουμε στον διάβολο τα ιατροφαρμακευτικά επιτεύγματα –δηλαδή τη φώτιση που δίνει ο Θεός στον νου του ανθρώπου για την ανεύρεση ιαματικών μεθόδων–, μάλλον διαπράττουμε βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Ο κορωνοϊός είναι πραγματικός όπως και οι επιπτώσεις του. Στη ζωή του χριστιανισμού δεν χωράει η κακώς νοούμενη φαντασία, που δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις και πλαστές πραγματικότητες. Εμπρός λοιπόν, ας πετάξουμε τα λέπια από τα πνευματικά μας μάτια ώστε να καθαρίσει ο νους μας και να μην αφήνουμε να βρίσκεται σε απόγνωση και διχασμό από τα κηρύγματα του διαβόλου και των οργάνων του. Ας πράξουμε, λοιπόν, το σωστό με εμπιστοσύνη στον Θεό…».

Η όλη διαδικασία εμφανίζεται άριστα οργανωμένη, με τη συνεισφορά επ’ αυτού του πολιτικού διοικητή Αθανάσιου Μαρτίνου να υπογραμμίζεται (και να αναγνωρίζεται) απλόχερα από τους συνήθως επιφυλακτικούς μοναχούς, και βεβαίως με την υλοποίηση του σχεδίου από τους γιατρούς και νοσηλευτές του Κ.Υ. στις Καρυές.

Περισσότεροι από 4.000 μοναχοί και κοσμικοί που εργάζονται και διαμένουν στον Αθω θα κληθούν να εμβολιαστούν προτού το «περιβόλι της Παναγίας» ανοίξει και πάλι τις πύλες του για τους πιστούς. Αλλωστε οι ζημίες στην «αγία οικονομία» εκτιμώνται ως  δυσβάσταχτες για τις μονές από την απαγόρευση του προσκυνηματικού τουρισμού.   

Ο κορωνοϊός εισέβαλε νωρίς στον Αθω, την άνοιξη του 2020, όταν τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από ταξίδι στην Ευρώπη βρέθηκαν θετικοί. Σήμερα οι πόρτες του Αγίου Ορους παραμένουν κλειστές για τους προσκυνητές και όσοι, μοναχοί και εργαζόμενοι κοσμικοί, μπαινοβγαίνουν υποβάλλονται σε rapid test.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή