Με ταχείς ρυθμούς, χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων ΚΥΤ

Με ταχείς ρυθμούς, χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων ΚΥΤ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδεται η χρηματοδότηση για την κατασκευή των νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων που εμποδίζουν την υλοποίηση των έργων.  

Ειδικότερα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση δαπάνης ύψους 2.995.000 ευρώ για τη μίσθωση αγροτεμαχίων στη θέση Βάστρια (Πλάτη) Λέσβου με σκοπό τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. 

Η μίσθωση αφορά τα οικονομικά έτη 2022, 2023, 2024 και 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την προηγούμενη εβδομάδα είχε τονίσει πως «δεν έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση χρηματοδότησης με την Ε.Ε. για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη Λέσβο», και όπως προσέθεσε με βάση τα δεδομένα δεν βλέπει πιθανή την κατασκευή του νέου κέντρου έως τον Σεπτέμβριο όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Υπενθυμίζεται ότι η νέα δομή στη Λέσβο κρίνεται εξαιρετικά αναγκαία, καθώς το συγκεκριμένο νησί δέχεται τις περισσότερες μεταναστευτικές ροές. Xαρακτηριστικά από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, αν και οι μεταναστευτικές ροές ήταν εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, συνολικά στη Λέσβο έφτασαν 3.157 άτομα έναντι 559 στην Κω, 695 στη Σάμο, 830 στη Χίο και 35 στη Λέρο. 

Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκεται και η κατασκευή της νέας δομής στη Χίο κυρίως λόγω των μεγάλων αντιδράσεων των κατοίκων. 
Χθες, ο υπουργός Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε το σημείο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη Σάμο, συνοδευόμενος από την Beate Gminder, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG HOME, Διεύθυνση η οποία χρηματοδοτεί το εν λόγω έργο. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, ενώ δήλωσε ότι «μέσα στον Μάιο θα έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό κομμάτι της δομής και η διαδικασία μετεγκατάστασης από το Βαθύ το οποίο θα κλείσει οριστικά το καλοκαίρι του 2021». 

Διαγωνισμός

Παράλληλα, χθες, δημοσιεύθηκε από την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου η απόφαση για τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση συμφωνίας – πλαισίου του έργου «Εργασίες περίφραξης και εγκατάστασης υποδομών ασφάλειας στις δομές της ενδοχώρας». 

Ο προϋπολογισμός της συνολικής δαπάνης για τις εργασίες περίφραξης ανέρχεται στο ποσό των 28.406.664 ευρώ και για εγκαταστάσεις υποδομών στο ποσό των 35.224.264 ευρώ. 

Οπως σημειώνεται «η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί με πόρους από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας, από τους μηχανισμούς έκτακτης στήριξης των ανωτέρω Ταμείων, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), από τον τακτικό προϋπολογισμό ή άλλους χρηματοδοτικούς πόρους. Η χρηματοδότηση θα εξειδικεύεται κάθε φορά πριν από τη σύναψη της εκάστοτε εκτελεστικής σύμβασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή