Στηβ Βρανάκης: Ελλάδα 2021, μια ματιά στο Μέλλον

Στηβ Βρανάκης: Ελλάδα 2021, μια ματιά στο Μέλλον

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ τον εαυτό μου ως μελλοντολόγο, αλλά περισσότερο ως ρεαλιστή. Σε μια καλή μέρα, ίσως είμαι ακόμη και ιδεαλιστής. Μια πρόβλεψη για το πώς θα μοιάζει το μέλλον μας σε 100 χρόνια μέσα από τη λογική εξέλιξη της τεχνολογίας –τεχνητή νοημοσύνη, blockchain, κβαντική πληροφορική, εικονική πραγματικότητα και Διαδίκτυο των πραγμάτων– θα ήταν κάτι αρκετά προβλέψιμο για να το κάνει κάποιος με τη δική μου εμπειρία.
 
Στηβ Βρανάκης: Ελλάδα 2021, μια ματιά στο Μέλλον-1Αλλά θα προτιμούσα να πω τα πράγματα όπως είναι, εδώ και τώρα.
Το 2121 δεν απέχει 100 χρόνια. Είναι ήδη εδώ και γράφουμε πώς θα μοιάζει ο κόσμος σε έναν αιώνα, αυτή τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να προβλέψουμε. Σίγουρα, η τεχνολογία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σχεδόν σε όλα όσα κάνουμε, αλλά αν θέλετε πραγματικά να συλλάβετε μια εικόνα για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ρίξτε μια ματιά σε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην κοινωνία, στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στο περιβάλλον.

Μιλώντας για το σήμερα, είναι η μέρα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας μέσα από μια σειρά επαναστάσεων και θαρραλέων εξεγέρσεων που τελικά οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Αλλά υπάρχει μια άλλη μάχη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, που δεν απαιτεί πόλεμο και μπορεί να κερδηθεί ειρηνικά και η οποία πραγματικά μόλις ξεκίνησε.
 
Η κλιματική κρίση.
Η μάχη της ζωής μας.
Να σώσουμε τον πλανήτη.
Πόσο επικό θα ήταν για μια χώρα όπως η Ελλάδα, την ημέρα που γιορτάζει την απελευθέρωσή της να ξεκινήσει μια ειρηνική επανάσταση για το περιβάλλον. Να κηρύξουμε ένα τέλος σε όλες τις καταστροφές που επιβάλλονται στον πλανήτη μας και να δεσμευθούμε ότι θα τον προστατεύσουμε.
Να μη θέσουμε μόνο τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης (SDG) στην καρδιά όλων όσα κάνουμε, αλλά και να λογοδοτούμε ως χώρα μέσω προτύπων όπως το ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση).

Ο αγώνας για τη διάσωση του περιβάλλοντος είναι υπαρξιακός και είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε.

Εχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. H Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες στον κόσμο, μια επίδοση που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και την οποία οφείλουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε. Προσθέστε την ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στα νησιά μας και άλλες στρατηγικές αλλαγές και είμαστε πολύ αξιόπιστοι για να ξεκινήσουμε έναν παγκόσμιο διάλογο για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ως απλοί πολίτες, η αλλαγή της συμπεριφοράς μας μέσα από τη μείωση της κατανάλωσης, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, των αποβλήτων κ.λπ., είναι επίσης κάτι που όλοι πρέπει να δεσμευτούμε, σαν η ζωή μας να εξαρτάται από αυτό.
 
Κι εδώ έρχεται η καινοτομία.
Εκεί που η τεχνολογία και η δημιουργικότητα παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο.
Ενα από τα πράγματα για τα οποία έχω πιέσει είναι να επικεντρωθεί το ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας στην αειφορία και στο περιβάλλον. Για να αποκτήσει η Ελλάδα την «ιδιοκτησία» του χώρου των βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων. Για να δείξουμε έτσι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε εμπορικά βιώσιμες και τολμώ να πω, κερδοφόρες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν εις βάρος του πλανήτη. Αυτό είναι το κλειδί.

Εχουμε μερικούς από τους πιο έξυπνους και ταλαντούχους επιστήμονες, μηχανικούς, σχεδιαστές και προγραμματιστές στον κόσμο με όλο και περισσότερους να επιστρέφουν κάθε μέρα στη σπουδαία χώρα μας. Είναι οι σύγχρονοι άνθρωποι της καινοτομίας, οι εφευρέτες μας. Eχουμε επίσης το κλίμα και τη γεωγραφική θέση που είναι προϋποθέσεις ιδανικές για πιλοτικά προγράμματα που αναπτύσσονται σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ο τόπος όπου αντιμετωπίζουμε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου με ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο. Η Ελλάδα, μια χώρα που με ταχύτητα δημιουργεί πρότυπα για τον πλανήτη.

Μπορούμε να προχωρήσουμε στην επίλυση ορισμένων από τα πιο σημαντικά προβλήματα του κόσμου, όπως: αφαίρεση πλαστικών από την αλυσίδα εφοδιασμού, απομάκρυνση από την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και παραγωγή τροφίμων με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Βιώσιμος τουρισμός, καθαρισμός των θαλασσών μας και προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητάς μας. Ολα αυτά πραγματικά ταιριάζουν στην Ελλάδα.
 
Για να γιορτάσει τα 200 χρόνια ελευθερίας, η Ελλάδα δεσμεύεται να υπερασπιστεί τον πλανήτη.
Πόσο φανταστικός θα ήταν ένας τέτοιος τίτλος. Σε αυτή την εφημερίδα. Ενα μήνυμα για τον κόσμο από τη γενέτειρα της δημοκρατίας. Μία δήλωση προθέσεων, μια υπόσχεση για το μέλλον από μια χώρα διάσημη για το παρελθόν της. Πριν από 200 χρόνια, οι πιο γενναίοι Eλληνες έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι. Αν θέλετε να δείτε πώς θα μοιάζουν τα πράγματα το 2121, πολύ μετά την εποχή των σημερινών μελλοντολόγων, δείτε τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

Ας ηγηθούμε της επανάστασης της πράσινης τεχνολογίας και ας κάνουμε τους ηρωικούς προγόνους μας υπερήφανους για τις θυσίες τους. Και προχωρώντας στο μέλλον, ας έχουμε σημειώσει επιτυχίες που οι μελλοντικές γενιές θα προσβλέπουν για να γιορτάσουν στα 300 χρόνια από την ανεξαρτησία μας, το 2121.
 
* Ο Στηβ Βρανάκης είναι Creative Activist.

Περισσότερα άρθρα του αφιερώματος της «Κ» με τίτλο: «Ελλάδα του ’21, του σήμερα και του αύριο»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή