Μήνας- κλειδί ο Απρίλιος για την πορεία της πανδημίας

Μήνας- κλειδί ο Απρίλιος για την πορεία της πανδημίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνας βαρόμετρο για την εγχώρια διαχείριση της πανδημίας αναμένεται να είναι ο Απρίλιος. Ο συνδυασμός εμβολιακής κάλυψης και επιδημιολογικών δεδομένων στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα αποτελέσει τον καταλύτη για το πώς θα κάνει Πάσχα η χώρα εφέτος, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί η μετέπειτα στρατηγική της χώρας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισήμανε ότι «από τον Απρίλιο και με βάση την προμήθεια των εμβολίων, αλλάζει η στρατηγική μας, αλλάζουν τα δεδομένα, θα κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια». 

Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, είχε περιγράψει τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν για την κοινωνία και την αγορά. «Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους».

Τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και ο κ. Σκέρτσος συνέδεσαν άμεσα το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με την πορεία των εμβολιασμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την τακτική ενημέρωση, έγινε γνωστό ότι η εμβολιαστική κάλυψη με μια δόση φτάνει στο 10,14% (συνολικά 1.630.000 εμβολιασμοί).

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισήμανε ότι από την 1η Απριλίου θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα, ως εκ τούτου σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται πάνω από 1.000 σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μία ημέρα μετά -στις 2 Απριλίου– ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 65-69.

Ειδικότερα, για τον Απρίλιο προγραμματίζονται 1.500.000 εμβολιασμοί. «Δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένες όλες τις παραδόσεις, αλλά οι εμβολιασμοί μπορούμε να πούμε ότι αυξάνονται σημαντικά τους 2 επόμενους μήνες», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής: «Μέχρι να χτίσουμε σιγά-σιγά την ανοσία αγέλης δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο και ταυτόχρονα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στα πραγματικά δεδομένα». Και υπογράμμισε: «Φτάσαμε στο τελευταίο μίλι και αυτό το μίλι πρέπει να το διανύσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε «σύμμαχο στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα», τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ.

Ερωτηθείς σχετικά με το εφετινό Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Κάθε μέρα σταθμίζουμε τα δεδομένα. Σε εβδομαδιαία βάση βλέπουμε τα δεδομένα και αναλόγως προχωράμε. Δεν είναι ώρα για μεσοπρόθεσμες προσεγγίσεις».

Μήνας- κλειδί ο Απρίλιος για την πορεία της πανδημίας-1
Reuters

Η «λίστα αναμονής»

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι οι πολίτες, όταν κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα. Οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS, που θα αναφέρει το εμβολιαστικό κέντρο που θα μπορούν να μεταβούν και θα επιβεβαιώνουν ή όχι το νέο ραντεβού τους.

«Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα», εξήγησε. [Διαβάστε]

Κρούσματα

Σε 1.724 ανέρχονται τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 65 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει συνολικά τους 7.945. Παράλληλα, σε 738 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Διενεργήθηκαν 15.607 τεστ με την θετικότητα να ανέρχεται στο 11,04%. [Διαβάστε]

Δημοσκόπηση

Ευρεία εμπιστοσύνη προς τον εμβόλιο αλλά και κόπωση από τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, προκύπτει από δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. 

Ειδικότερα, σημαντική είναι η αποδοχή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην κοινωνία, καθώς οκτώ στους δέκα (82%) πολίτες απάντησαν ότι θα το κάνουν, εν αντιθέσει με το 16% που έδωσε αρνητική απάντηση.

Η πλειοψηφία των πολιτών (35%) ζητάει την άμεση χαλάρωση των μέτρων, το 34% ζητεί «μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων» και ακολουθεί με 17% η απάντηση «παράταση για όσο χρειαστεί». [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή