Αστικά λύματα: Η επιδημιολογική εικόνα σε 11 περιοχές

Αστικά λύματα: Η επιδημιολογική εικόνα σε 11 περιοχές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρούνται την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%)και του Ρεθύμνου (-2%). 

Συγκεκριμένα, τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, ενώ για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. 

Αποτελέσματα της εβδομάδας 22-28 Μαρτίου

Περιφέρεια Αττικής: Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν παρουσίασε σημαντική διακύμανση (-12%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

Θεσσαλονίκη: Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+11%) στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21 Μαρτίου. 

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα στη Λάρισα (22-28/3/21), δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-3%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. 

Βόλος: Παρατηρείται υποχώρηση (-50%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού τουιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ξάνθη: Στα αστικά λύματα της Ξάνθης ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού. 

Αλεξανδρούπολη: Δεν ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού. Σημειώνεται ότι για τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης δεν δίνεται ποσοστιαία μεταβολή του μέσου ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η επιτήρηση των λυμάτων σε αυτές τις πόλεις ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα, 22-28/3/21. Για τις πόλεις αυτές αναφέρεται μόνο αν το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ήταν ανιχνεύσιμο ή μη ανιχνεύσιμο. Στο εξής, θα πραγματοποιείται εβδομαδιαία επιτήρηση των αστικών λυμάτων και συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Ηράκλειο Κρήτης: Παρατηρείται μία οριακά πτωτική τάση (-23%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 15-21/3/2021. Παρά τη σχετική μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Χανιά: Παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης (-71%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά. Παρά τη μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου παραμένει ουσιαστικά σταθερός, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21. 

Άγιος Νικόλαος: Παρατηρείται μείωση (-32%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Αγίου Νικολάου, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Πάτρα: Παρατηρείται αποκλιμάκωση της παρουσίας SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα με μείωση (-60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/21. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή