Οι παράγοντες για την επιστροφή στα θρανία

Οι παράγοντες για την επιστροφή στα θρανία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτικά θα είναι τα τεστ για όσους θα μετέχουν σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς. Επίσης, υποχρεωτικό θα είναι το τεστ και για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον προσεχή Ιούνιο. Αυτό προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα εξαρτηθεί και από τις διαδικασίες για τον εφοδιασμό και την οργάνωση των self tests, και χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα βεβαίως με τις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων. Την ίδια στιγμή, απρόθυμοι να εμβολιαστούν εμφανίζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί στις δομές ειδικής αγωγής –δήλωσε το 52% των εκπαιδευτικών και το 22% των μαθητών– παρά το προνόμιο του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού που εξασφάλισε το υπ. Παιδείας. Από την πλευρά της, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητάει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό μερίδας φοιτητών και προσωπικού για διά ζώσης μαθήματα. 

Ειδικότερα, στη ρύθμιση αναφέρεται ότι με υπουργική απόφαση μπορεί «να οριστεί ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές και καταρτιζομένους». Με την καθιέρωση των self tests η υποχρεωτικότητα θεωρείται δεδομένη. Η ίδια απόφαση θα ισχύσει και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά θα υπαχθούν σε κυβερνητική ρύθμιση που θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Κρίσιμα βήματα της διαδικασίας, άλλωστε, αναμένεται να καθυστερήσουν την επιστροφή των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στα σχολεία, και πάντως όχι την προσεχή Δευτέρα. Ενδεικτικά, καθοριστικός είναι ο χρόνος εφοδιασμού των φαρμακείων με self tests αλλά και το πώς θα βεβαιώνεται ότι το τεστ ενός μαθητή βγήκε θετικό: με υπεύθυνη δήλωση του γονέα στο σχολείο, με ηλεκτρονική δήλωση σε πλατφόρμα ή ενημέρωση από το κέντρο εμβολιασμού μετά το μοριακό τεστ; 

Οι παράγοντες για την επιστροφή στα θρανία-1

Παράλληλα, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση παρατείνεται έως τις 31/7/2021 η ισχύς διατάξεων ΠΝΠ που αφορούν θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους, καθώς και την υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε εκλογικές διαδικασίες στα ΑΕΙ. 

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, πάντως, χθες διαπίστωσε «ότι η συνεχιζόμενη απαγόρευση διενέργειας των εκπαιδευτικών αυτών δραστηριοτήτων λόγω πανδημίας δημιουργεί πλέον σοβαρό πρόβλημα στην πρόοδο και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος». Oπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, η Σύγκλητος ζητάει τη δωρεάν διάθεση self tests καθώς και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό όλων των εμπλεκομένων, φοιτητών και προσωπικού – στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απαιτούν φυσική παρουσία. Ο λόγος για τις κλινικές, τα εργαστήρια, τις πρακτικές ασκήσεις και τα αθλητικά μαθήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή