Προς διάθεση των rapid tests από φαρμακεία

Προς διάθεση των rapid tests από φαρμακεία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για τη διάθεση των rapid tests που αφορούν την ανίχνευση του SARS-CoV-2 από τα ιδιωτικά φαρμακεία στους πολίτες, και τη διενέργειά τους από τους φαρμακοποιούς, ανοίγει το υπουργείο Υγείας. Σε κατεπείγον σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, και με το οποίο ρυθμίζονται διάφορα ζητήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία «τα ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από την COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα». Οπως αναφέρεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των τεστ που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή αυτής της διάταξης. 

Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται η υποχρέωση όσων διενεργούν τα τεστ να καταχωρίζουν, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε βάση δεδομένων επιδημιολογικών ελέγχων που λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Πέραν αυτών, σε σχέση με τη διάθεση της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου για COVID-19 (self test), προβλέπεται η διανομή ενός τεστ ανά εβδομάδα σε κάθε κάτοχο ΑΜΚΑ ή προσωρινού αριθμού ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (ανώτατο όριο ισχύος του μέτρου η 30ή Ιουνίου), μέσω φαρμακείων, χωρίς αντίτιμο.

Με το σχέδιο νόμου, το υπουργείο επεκτείνει τις ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ). Ειδικότερα, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 τα εμβολιαστικά κέντρα δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (έναντι έξι που λειτουργούν τώρα), συμπεριλαμβανομένων και των ημερών αργίας. Το ωράριο λειτουργίας τους ορίζεται σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) από τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ., ενώ η στελέχωσή τους μπορεί να γίνει και από επισκέπτες υγείας κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, μαίες ΠΕ και ΤΕ και βοηθούς νοσηλευτές κατηγορίας ΔΕ. Τέλος, στο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται και τα ζητήματα αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών που είτε εθελοντικά είτε κατόπιν επίταξης των υπηρεσιών τους απασχολούνται προσωρινά στο ΕΣΥ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή