Αξιολόγηση των προσφορών για νέες ταυτότητες

Αξιολόγηση των προσφορών για νέες ταυτότητες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών που έχουν καταθέσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι πέντε όμιλοι και κοινοπραξίες βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Αυτό διευκρινίζουν αξιωματούχοι των συναρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επιβεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς. 

Το θέμα του διαγωνισμού των 500 και πλέον εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες, που θα πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε., επανέφερε στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 49 βουλευτές του, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «πάγωμα» του διαγωνισμού και επιπλέον, επισημαίνουν ότι από τον προσεχή Αύγουστο τίθεται σε ισχύ ευρωπαϊκός κανονισμός που επιβάλλει αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας σε ταυτότητες, διαβατήρια και άλλα επίσημα έγγραφα. 

Στον διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσκλήθηκαν αρχικά να συμμετάσχουν 26 εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020 προσφορές στον μεγάλο διαγωνισμό με προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ κατέθεσαν πέντε όμιλοι και κοινοπραξίες. Τα εταιρικά σχήματα δεν ανακοινώθηκαν επισήμως καθώς ο διαγωνισμός θεωρείται διαβαθμισμένος. 

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, ενδιαφέρον εκδήλωσαν η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟTΕ, η γαλλική Idemia με τη Neurosoft (του ομίλου ΟΠΑΠ), η κοινοπραξία της Thales με τη Unisystems του ομίλου Quest, ο βελγικός όμιλος Zetes με τη Space Hellas και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία. 

Ζητούν διευκρινίσεις

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι φάκελοι των τεχνικών προσφορών αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες σελίδες καθώς και ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης ζητούν, λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, διευκρινίσεις από τα στελέχη των εταιρειών. 

Σημειώνεται ότι στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, μετέχουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Δικαίωμα προσφυγής

Οσες εταιρείες «κοπούν» στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης έχουν δικαίωμα προσφυγής. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Η παραγωγή των νέων εγγράφων ασφαλείας προβλέπεται από τον διαγωνισμό να ξεκινήσει σε διάστημα 18 μηνών από την ημέρα υπογραφή της σύμβασης. 

Στην επερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι στις 2 Αυγούστου τίθεται σε ισχύ νέος κανονισμός της Ε.Ε. που επιβάλλει νέες, αυξημένες προδιαγραφές σε νέες ταυτότητες και έγγραφα ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «η ματαίωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας». 

Κορυφαίοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που ρωτήθηκαν σχετικά αναφέρουν ότι ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. προβλέπει τη σταδιακή και όχι άμεση αντικατάσταση των παλαιών εγγράφων με νέα, πιο ασφαλή. Διευκρινίζουν ακόμα ότι η ισχύουσα σύμβαση για την παρασκευή διαβατηρίων και άλλων εγγράφων ασφαλείας, που εκπνέει στις 14 Απριλίου 2021 δύναται να επεκταθεί (σ.σ. υπάρχει σχετική option) για έναν επιπλέον χρόνο, έως τον Απρίλιο δηλαδή του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή