ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self-tests: Από την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεσή τους στα φαρμακεία

Αύριο οι ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο για τη διανομή και τη χρήση τους

Self-tests: Από την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεσή τους στα φαρμακεία

Αύριο, Παρασκευή, πιθανότατα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο για τη διανομή και τη χρήση των self tests

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα παρουσιαστεί και βίντεο, ώστε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος χρήσης τους από τους πολίτες. 

Τα ατομικά τεστ θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα μέσω φαρμακείων, με προτεραιότητα την εκπαιδευτική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης θα δικαιούται έως 4 rapid test δωρεάν τον μήνα, ένα ανά εβδομάδα.

Όπως έχει διαμηνυθεί, τα self test αποτελούν μέτρο – κλειδί για το σταδιακό άνοιγμα κοινωνίας και αγοράς. 

Σχετικά με τα πρώτα βήματα σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού που ανακοινώθηκαν χθες, οι ίδιες πηγές μιλούν για μια «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» με τους πολίτες, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη ευθυγράμμιση με τα μέτρα προστασίας. 

Υπογραμμίζεται δε πως όσο προχωράμε σε μεγαλύτερες «βαλβίδες αποσυμπίεσης», τόσο θα πρέπει να υπάρχει και μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες, με το προσεχές Σαββατοκύριακο να αποτελεί το πρώτο κρας τεστ προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πώς θα ανοίξει η αγορά από τη Δευτέρα 

Βάσει όσων ανακοινώθηκαν χθες, σχετικά με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, με μήνυμα στο 13032, που θα καλύπτει τον αποστολέα για τρεις ώρες, θα μπορεί να βγει κανείς από το σπίτι του για να ψωνίσει από την προσεχή Δευτέρα στα καταστήματα λιανικής, έχοντας και τις επιλογές της παράδοσης εκτός (click away) ή εντός με περιορισμούς (click inside), στην πρώτη χαλάρωση των μέτρων για το λιανεμπόριο από τον περασμένο Ιανουάριο και εν μέσω του τρίτου κύματος κορωνοϊού.

Όπως τόνισε το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του προκαθορισμένου ραντεβού, με τους καταναλωτές να στέλνουν κενό SMS στο 13032, έχοντας περιθώριο τριών ωρών να ολοκληρώσουν τις αγορές τους.

Θα επιτρέπεται η λειτουργία του click away και του click inside, με την παρουσία ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας του καταστήματος, αλλά με ανώτατο όριο τα 20 άτομα κατά περίπτωση. Παράλληλα θα τηρούνται όλα τα γνωστά μέτρα, δηλαδή η υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός κι εκτός καταστημάτων, τήρηση αποστάσεων, υγιεινή χεριών κλπ.

Σημειώνεται πως δεν θα λειτουργούν τα outlets, τα εμπορικά κέντρα, τα shops in shops και τα εκπτωτικά χωριά. Πάντως και αυτά ενδέχεται να λειτουργήσουν από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.