Οκτώ ερωταπαντήσεις για τα self-tests

Οκτώ ερωταπαντήσεις για τα self-tests

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα selftests να μπαίνουν πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα στη ζωή μας, η «Κ» αναδεικνύει δέκα βασικά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση τους, τον τρόπο προμήθειάς τους αλλά και την αξιοπιστία τους.

1. Πώς θα προμηθεύονται οι πολίτες το οικιακό αυτοδιαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό;

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι πολίτες θα προμηθεύονται δωρεάν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διενέργεια του τεστ στο σπίτι από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας. Δωρεάν τεστ δικαιούνται και οι κάτοχοι προσωρινού ΑΜΚΑ ή προσωρινού αριθμού ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού.
 
2. Πόσα δωρεάν self tests δικαιούται ο κάθε πολίτης;

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται έως τέσσερα ολοκληρωμένα κιτ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 τον μήνα, δηλαδή ένα ανά εβδομάδα. Οι γονείς ανήλικων παιδιών θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από τα φαρμακεία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται με προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών και κυρίως σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 
3. Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία;

Πρόκειται για τεστ που προορίζονται για να πραγματοποιούνται κατ’ οίκον, χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας, και γίνονται με τη λήψη ρινικού δείγματος ή σιέλου (ανάλογα με το τεστ). Το κάθε κιτ θα διαθέτει οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα, ενώ θα αναρτηθεί και επεξηγηματικό βίντεο στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, όπου θα παρουσιάζεται βήμα βήμα όλη η διαδικασία. Σημειώνεται ότι ειδικά για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών χρειάζεται η βοήθεια των κηδεμόνων τους προκειμένου να διενεργηθεί σωστά η διαδικασία του αυτοελέγχου.

Διαβάστε επίσης:
• Απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα για τον εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο των πολιτών και τον κυβερνητικό σχεδιασμό

  1. Θα μπορούν τα τεστ να γίνονται και στα φαρμακεία;

Οχι. Αν και η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπορούν να γίνονται και στα φαρμακεία έναντι κάποιου αντιτίμου, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έθεσαν ως όρο για τη συνεργασία τους ως προς τη διάθεση των self tests στους πολίτες τη μη διενέργειά τους από τα φαρμακεία, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας.
 
5. Το self test είναι υποχρεωτικό;

Για κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών καθώς και στην εκπαιδευτική κοινότητα, ναι. Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την υποχρεωτική διενέργειά τους μία φορά την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζομένους στα σχολεία ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού εντός των σχολικών υποδομών. Υποχρεωτικό θα είναι το εβδομαδιαίο self test και για τους εργαζομένους στην ακτοπλοΐα, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια.  
 
6. Πόσο αξιόπιστα είναι τα οικιακά τεστ;

Τα ποσοστά ευαισθησίας και ειδικότητας των self tests εξαρτώνται από την αναλυτική ευαισθησία του κάθε προϊόντος, δηλαδή πόσο χαμηλό ιικό φορτίο μπορεί να εντοπίσει, το ιικό φορτίο του κάθε πολίτη –σημειώνεται ότι οι ασυμπτωματικοί συνήθως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν ψευδώς αρνητικό τεστ σε σχέση με τους συμπτωματικούς–, αλλά και τη φάση στην οποία βρίσκεται η επιδημία, αφού σε περιόδους μεγάλης διασποράς του SARS-CoV-2 οι πιθανότητες το τεστ να είναι ψευδώς θετικό μειώνονται και αντίστοιχα αυξάνεται το ενδεχόμενο των ψευδώς αρνητικών τεστ.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεστ αυτά έχουν περισσότερο από 80% ευαισθησία (αξιοπιστία στα θετικά) και περισσότερο από 99% ειδικότητα (αξιοπιστία στα αρνητικά), συγκρινόμενα πάντα με τον μοριακό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:
• Εμβολιασμός Covid: Απαντήσεις σε 11 πρακτικά ερωτήματα

7. Εάν ένα άτομο έχει συμπτώματα λοίμωξης και το τεστ είναι αρνητικό, τι πρέπει να κάνει;

Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης ή επιδημιολογικού ιστορικού, όπως επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει το αρνητικό τεστ να επιβεβαιώνεται με μοριακό τεστ.
 
8. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης εάν το τεστ βγει θετικό;

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν το θετικό αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί, και να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο τεστ προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, ώστε να λάβουν τη νόμιμη άδεια που δικαιούνται εφόσον εργάζονται ή –στην περίπτωση των μαθητών– να απουσιάσουν από το σχολείο. Η επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια δομή ή με δικό τους κόστος σε ιδιωτικό εργαστήριο. Στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr θα είναι αναρτημένα τα σταθερά σημεία για τη διενέργεια του τεστ επιβεβαίωσης, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν οι πολίτες. 

 

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή