Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά: Ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτικής-πολιτιστικής εμβέλειας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης

Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά: Ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτικής-πολιτιστικής εμβέλειας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» θα διοργανώσει Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 για τον εορτασμό μισού αιώνα από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που διεξήχθη το 1971 στο Λονδίνο.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά αποτελεί μείζον γεγονός όχι μόνο για τους Ρομά, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ολόκληρο τον κόσμο, ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτικής και πολιτιστικής εμβέλειας, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ιστορικής μνήμης. 

Μέσα από το συλλογικό τους όργανο, οι Έλληνες Ρομά, έχουν επιλέξει να αφήσουν στο παρελθόν την παθητική καταγραφή προβλημάτων και να περάσουν στην ανάδειξη «καλών πρακτικών» και στην ενεργητική μέθοδο της συνεργασίας με τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο τη εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, την απασχόληση, τη Ρομά κουλτούρα και του αθλητισμού, την πρόσβασης στη δικαιοσύνη και την εξάλειψης της ρητορικής του μίσους.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτικής-πολιτιστικής εμβέλειας, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ιστορικής μνήμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνδιάσκεψη, για την οποία έχουμε λάβει ήδη την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα λάβει χώρα σε τρία διήμερα μέρη, τα οποία θα διεξαχθούν στις 8-9 Απριλίου, στις 20-21 Ιουνίου και στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2021.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος τονίζει: «Με πολλή χαρά και ελπίδα εργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό για την πραγματοποίηση ενός πρωτόγνωρου εγχειρήματος για τις κοινότητες των Ελλήνων Τσιγγάνων, της διεθνούς επετειακής συνδιάσκεψης Ρομά. Μέσα σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς ακόμη να έχει στεγνώσει το μελάνι για την επόμενη μέρα αποτελεί πεποίθηση μας πως όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να συνδιαλλαγούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και γνώσεις για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και ισότιμο, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, περιθωριοποίηση και ακραία φτώχεια. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δεν θα σταματήσει τις πρωτοβουλίες για συνεχή δημόσιο διάλογο και διαβούλευση με την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία αλλά και την παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στις παθογένειες του παρελθόντος και να έλθουμε πιο κοντά στην πολυπόθητη ένταξη μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Ποια είναι η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ συστάθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2016 και αποτελεί το πρώτο τριτοβάθμιο σωματείο στην ιστορία των Ελλήνων Ρομά. Δραστηριοποιείται σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια συνιστώντας τον σημαντικότερο συνομιλητή της ελληνικής πολιτείας για θέματα που αφορούν την ελληνική Ρομά κοινότητα.

Το θεματικό εύρος δράσεων της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά εστιάζει στους βασικούς άξονες προώθησης της ολιστικής ομαλής ένταξης των Ρομά στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της Ρομά κουλτούρας και του αθλητισμού, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της εξάλειψης της ρητορικής του μίσους.

Σημαντική προτεραιότητα της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και η καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού σε συνδυασμό με την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της κουλτούρας των Ρομά.

Το όραμα της  ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ είναι να δει τα παιδιά της μορφωμένα, τους γονείς διαμένοντες σε βιώσιμες κατοικίες, αποκατεστημένους επαγγελματικά και να έχουν ακόμα όλοι τους ισότιμη και  άμεση πρόσβαση στις δομές υγείας. Φυσικά και να δει όλους τους Έλληνες Ρομά εναρμονισμένους με την υπόλοιπη κοινωνία. Είμαστε Έλληνες πολίτες και διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβαση σε όλο το εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διοργανώνουμε τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021.

Βασικό ζητούμενο η πρόσβαση στην εκπαίδευση

Η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα κι όχι ζητούμενο. Κι όμως το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία καταπατάται κατάφωρα για μια μεγάλη μερίδα μαθητών, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού, αλλά  και λόγω των εγκληματικών παραλείψεων και αβλεψιών των αρμοδίων.

Η ισότιμη πρόσβαση για όλους στη δημόσια εκπαίδευση, στην εποχή του κορονοϊού, δεν είναι ισότιμη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Υπάρχουν οικογένειες χωρίς  πρόσβαση στο ίντερνετ, χωρίς επάρκεια σε υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά με αποτέλεσμα να αποκλείονται παντελώς από την εκπαιδευτική διαδικασία. Πολύ συχνό είναι, επίσης, το φαινόμενο των οικογενειών με δύο, τρία ή και περισσότερα παιδιά να βρίσκονται στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα (πχ. δημοτικό) και να πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα ταυτόχρονα με ελάχιστα διαθέσιμα μέσα. Τα παιδιά εκείνα που πλήττονται περισσότερα από αυτή τη δυσμενή πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι τα παιδιά των Ελλήνων Ρομά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή