Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη

Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Ελεύθερες θα είναι τελικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, όπως προκύπτει από την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Εως 12 Απριλίου η απαγόρευση στο λιανεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις ξεκινούν από σήμερα πιλοτικά δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση (SMS 6) εκτός του δήμου κατοικίας με τη χρήση οχήματος, σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μία οικογένεια. (Δείτε εδώ αναλυτικά τις προβλέψεις)

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

»Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορωνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Νωρίτερα, τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, και Κοζάνη εξήγησαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.

«Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επέτρεπε το άνοιγμα σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε εκεί εκθετική άνοδος, πολύ επικίνδυνη», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στην απόφαση αυτή συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής και εξήγησε: 

«Το ΕΣΥ στην κατάσταση που βρίσκεται σε αυτές την περιοχές δεν θα επέτρεπε την παραμικρή αύξηση της πίεσης. Βλέπαμε μια εκθετική αύξηση που δεν είχαμε δικαίωμα να αγνοήσουμε».

Ο κ. Εξαδάκτυλος συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και στις περιοχές όπου θα υπάρξει άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Εκεί που θα ανοίξουν θα πρέπει να είναι όλοι τρομακτικά προσεκτικοί. Οσοι ανοίξουν τα μαγαζιά θα πρέπει να κάνουν ένα ράπιντ τεστ τουλάχιστον και να μη δημιουργηθούν σκηνές συνωστισμού για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ομαλά», κατέληξε.

Την αυξητική τάση αλλά και κάποια τοπικά χαρακτηριστικά στα κρούσματα στις τρεις περιοχές, επικαλέστηκε ως αιτία που οδήγησε στο «μπλόκο» του ανοίγματος του λιανεμπορίου και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. 

«Είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κάτω από την ίδια ομπρέλα: αυτή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων», εξήγησε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη τα καταστήματα είχαν παραμείνει παραπάνω ανοιχτά, ενώ στην Πάτρα, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος υπήρξαν εικόνες συνωστισμού.

Όσον αφορά στην Κοζάνη, η κατάσταση «ήταν πάντα επιβαρυμένη».

«Στις υπόλοιπες περιοχές, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σταθεροποιητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο», υποστήριξε ο υπουργός.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ήδη από χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η εισήγηση των ειδικών έγκειται στα επιδημιολογικά δεδομένα των τριών περιοχών, σύμφωνα με τα οποία «τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που πέρασε, ενώ υπολογίζεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα».