Π. Σταμπουλίδης: Αν δεν υπάρξουν συνωστισμοί, θα συνεχίσουμε

Π. Σταμπουλίδης: Αν δεν υπάρξουν συνωστισμοί, θα συνεχίσουμε

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων για τη λειτουργία των καταστημάτων, προκειμένου να μην ξανά κλείσουν, επεσήμανε ο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Παράλληλα, τόνισε πως ο εμπορικός κόσμος έχει εμπιστοσύνη στην επιτροπή των ειδικών, σημειώνοντας – ωστόσο- ότι αυτή πρέπει «να γνωρίζει την επίπτωση κάθε απόφασης στα δημόσια οικονομικά».

Αναφορικά με την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στο ΜΕGA, είπε πως χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή. «Να δούμε τι θα γίνει. Η πανδημία έχει άλλη δυναμική μέρα με τη μέρα», συμπλήρωσε.

⇒Διαβάστε επίσης: Εξαδάκτυλος: Πώς μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν στα χωριά τους το Πάσχα

Η εμπιστοσύνη στην επιτροπή

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους αρμόδιους, είπε ότι «η επιτροπή είναι αυτόνομο όργανο. Λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες του σκοπού της. Έκανε μια εισήγηση, και τον πρώτο λόγο τον έχουν οι υγειονομικοί». 

Μολαταύτα, συμπλήρωσε ότι «πρέπει όταν λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις να έχουμε στο νου μας πως μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι οι επιχειρήσεις».

«Γι΄αυτό και χρησιμοποιούμε ό,τι χρηματοδοτικό εργαλείο έχουμε» τόνισε και συνέχισε εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις και η επιτροπή δίνει το πράσινο φως». «Πριν ανακοινώσουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 του μήνα, πέρασε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η πρόταση», είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που τρέφει ο εμπορικός κόσμος στην επιτροπή, λέγοντας «Έχουμε δείξει και συνεχίζουμε να δείχνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιτροπή. Όπου χρειάζεται να παρέμβουμε το κάνουμε, για να διατηρηθεί η ισορροπία. Σε αυτή τη φάση πάρθηκε μια απόφαση που προφανώς έχει τους λόγους της. Εμπιστευόμαστε την επιτροπή και όπου χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις τις κάνουμε».

Όπως είπε, από πλευράς τους, κάθε εβδομάδα παρουσιάζουν στην επιτροπή τις προτάσεις και την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Πρέπει και η επιτροπή να γνωρίζει την επίπτωση κάθε απόφασης στα δημόσια οικονομικά», σημείωσε. 

Για την επανεκκίνηση του εμπορίου από σήμερα, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε πως πρόκειται για για ένα μικρό βήμα. «Δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, έχει αρκετά πιο αυστηρούς περιορισμούς από ότι στην προηγούμενη φάση», σχολίασε και δήλωσε πως «ο Απρίλιος είναι ένας σπουδαίος μήνας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας».

Άγνωστο αν θα ξανά κλείσουν τα καταστήματα

Για το αν θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο, ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. «Συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να κλείσει το click away στα καταστήματα. Ωστόσο, στην ένδυση και στην υπόδηση δεν εξυπηρετεί, αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς πέτυχε», πρόσθεσε. 

Παράλληλα δήλωσε συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς -όπως είπε- «σήμερα γράφουμε ιστορικό ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα». «Κερδίζοντας έδαφος προσδοκούμε να συνεχίσουμε», είπε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα

Για τα περιοριστικά μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, ο κ. Σταμπουλίδης είπε «Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα».

«Αν διατηρήσουμε την αγορά σε μία τάξη και δεν δούμε ξανά συνωστισμό σε εμπορικούς δρόμους, μπορούμε να συνεχίσουμε» υπογράμμισε. Μάλιστα, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα και δήλωσε πως προέχει να διασφαλιστούν οι ζωές των συνανθρώπων μας. 

Τέλος, ο κ. Σταμπουλίδης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, από σήμερα, τα καταστήματα. Όπως είπε: 

– Για να πάμε σε εμπορικό κατάστημα πρέπει να έχουμε κλείσει ραντεβού με την επιχείρηση και να έχουμε απαντητικό ή mail ή μήνυμα. 

– Μετά στέλνουμε στο 13032 μόνο το ονοματεπώνυμό μας για να πάμε στο ραντεβού μας. 

– Κατά τον έλεγχο, ο πολίτης πρέπει να επιδείξει το μήνυμα στο 13032 και το αποδεικτικό μήνυμα από την επιχείρηση.

Επανέλαβε ότι η διάρκεια του μηνύματος είναι τρεις ώρες και μπορούμε να πάμε σε όσα μαγαζιά έχουμε κλείσει ραντεβού. Επίσης, το μήνυμα είναι για μία φορά την ημέρα.

Κλείνοντας, ο κ. Σταμπουλίδης εξέφρασε την ελπίδα πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ελεγχθεί η κατάσταση και δήλωσε πως σκοπεύουν να επαναφέρουν στην επιτροπή το ζήτημα των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών, τα οποία παραμένουν κλειστά.