ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού

Ημέρα επανεκκίνησης η σημερινή για το λιανεμπόριο στην Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, με αρκετούς πολίτες μάλιστα να συνδυάζουν τα ψώνια με rapid tests σε κεντρικά σημεία, όπως η οδός Ερμού.

Συνολικά, σήμερα, Δευτέρα οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δωρεάν rapid test σε 102 σημεία σε όλη τη χώρα.

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-1

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-2

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-3

Διαβάστε επίσης:

Ανοιχτά Notos, κλειστά Attica: Τι ισχύει τελικά με τα πολυκαταστήματα;

Πώς ψωνίζουμε

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.

Κάθε άτομο αποστέλλει κενό μήνυμα (SMS) μέσω του κινητού του τηλεφώνου με αποδέκτη τον πενταψήφιο κωδικό αριθμό 13032. Στη συνέχεια θα λαμβάνει γραπτό απαντητικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα μετακίνησης για διάστημα τριών ωρών από τη λήψη του απαντητικού μηνύματος, εφόσον το άτομο που αποστέλλει το μήνυμα δεν έχει ήδη μετακινηθεί για τον ίδιο λόγο εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου.

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-4

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-5

Κατά τη μετακίνησή του, κάθε άτομο οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετακίνησης, στο κινητό τηλέφωνό του.

Για τον σκοπό της τήρησης της δυνατότητας μετακίνησης μόνο μία φορά την ημέρα και προς διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία του μηνύματος τηρούνται μόνο μέχρι τη λήξη του εικοσιτετραώρου στο οποίο αφορά το μήνυμα.

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-6

Για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) ή μέσω καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside), ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Φόβος για «συγχωνεύσεις» μεταλλάξεων

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-7

Η επιχείρηση

Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Επίσης, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away), θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Διαβάστε ακόμη: Λιανεμπόριο: Πώς θα ψωνίζουμε από Δευτέρα

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-8

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-9

Ωράριο

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Επίσης από σήμερα, στις περιοχές όπου λειτουργεί το λιανεμπόριο, απελευθερώνονται οι πωλήσεις και των ειδών, εκτός τροφίμων, από τα σούπερ μάρκετ.

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-10

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-11

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-12

Λιανεμπόριο: Η επαναλειτουργία σε εικόνες – Ουρές για rapid test στην Ερμού-13

Σημειώνεται ότι στις τρεις περιοχές που το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, θα συνεχίζουν να υπάρχουν απαγορευτικές κορδέλες στα σούπερ μάρκετ για τα βιομηχανικά προϊόντα.