Τάλως, το ρομπότ που καθαρίζει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τάλως, το ρομπότ που καθαρίζει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Τάλως, όπως ο μυθικός, χάλκινος γίγαντας που προστάτευε την Κρήτη και ήταν δώρο του Ήφαιστου στον Μίνωα, είναι το όνομα του ρομπότ που «έχει αναλάβει» να καθαρίζει τους εσωτερικούς χώρους του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το δέυτερο από τα δύο ρομπότ που διέθεσε στην Ελλάδα και ένα από τα 200 που προμηθεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ευρωπαϊκά νοσοκομεία, προκειμένου να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μέσω της πρωτοβουλίας του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI). Είναι δανέζικης κατασκευής και αξίας 60.000 ευρώ

Ο Τάλως απολυμαίνει με υπεριώδη ακτινοβολία τους απλούς θαλάμους ασθενών σε μόλις 10 λεπτά, ενώ με μία φόρτιση 8 ωρών μπορεί να «δουλέψει» 2,5 ώρες και να απολυμάνει περισσότερους από 18 θαλάμους.

Ο «ευρωπαϊκός Τάλως» έφτασε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 6 Απριλίου. Από την πρώτη στιγμή, με τη βοήθεια τεχνικών ειδικών στη ρομποτική, χαρτογράφησε χώρους τους οποίους θα απολυμαίνει, όπως τα χειρουργεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Πλέον, αναγνωρίζοντας το περιβάλλον, μόλις δεχτεί την εντολή του χειριστή μέσω ενός tablet μεταβαίνει στον χώρο. Αφού βεβαιωθεί ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μένει μόνος του στον χώρο και με προσεκτικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, εξαφανίζει βλαβερούς μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού SARS-CoV-2, σε λίγα λεπτά. Όταν ολοκληρώσει το έργο του, ρωτά τον χειριστή αν επιθυμεί να συνεχίσει την απολύμανση σε άλλο χώρο ή να επιστρέψει στο σημείο φόρτισης.

Όπως εξήγησαν εξειδικευμένοι τεχνικοί στο προσωπικό του Νοσοκομείου που θα εποπτεύει το ρομπότ, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι απολυμαίνει με φυσική διαδικασία και όχι με χρήση χημικού απολυμαντικού. Επιπλέον, δεν απαιτείται ανθρώπινη αλληλεπίδραση και το προσωπικό δεν χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες, επομένως αποφεύγεται η έκθεσή του σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι ο Τάλως δεν είναι το πρώτο ρομπότ στην υπηρεσία ελληνικού νοσοκομείου, καθώς πρόσφατα παραδόθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο η Βιολέτα, το πρώτο από τα δύο ρομπότ απολύμανσης που διέθεσε στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.