Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το ζήτημα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid, αλλά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις κύριες παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη από τους ειδικούς για το ζήτημα της χαλάρωσης των περιορισμών, είναι η πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας, η κόπωση του πληθυσμού, τα self-test και η πορεία του εμβολιασμού κατά της Covid.

Πάντως, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι περιοχές της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης όπου το υψηλό ιικό φορτίο δεν επέτρεψε την περασμένη Δευτέρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

⇒Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Πάνω από 3.000 τα κρούσματα

Στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείεται να τεθεί και η επέκταση των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές, μετά τη δοκιμή που έγινε το Σαββατοκύριακο. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη στο Star άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι «είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης καταγραφόταν οριακά αυξητική, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το ιικό φορτίο, ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές τιμές, αντίστοιχες του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για τα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως τις ΜΕΘ COVID, καθώς καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, αλλά και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, χθες καταγράφηκαν 3.228 νέα κρούσματα στη χώρα μας και 73 νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε στους 776, δηλαδή κατά 27 συγκριτικά με προχθές, ανεβάζοντας περαιτέρω την πίεση στο ΕΣΥ. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 595 (μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς). Αντίστοιχα, χθες εκδόθηκαν 482 εξιτήρια ασθενών με COVID-19 λόγω ίασης. H πληρότητα σε κλίνες εντατικής COVID στο σύνολο της χώρας ήταν χθες στο 84% και στις απλές κλίνες στο 57,5%.

Από τα νέα κρούσματα, τα 1.578 εντοπίστηκαν στην Αττική, με τη Δυτική Αττική και τα δυτικά προάστια της Αθήνας και τον Πειραιά να εμφανίζουν την πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα με 72,7, 50,24 και 54,57 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Είναι άλλωστε ενδεικτικά και τα αποτελέσματα των ελέγχων (rapid tests) που διενεργούν σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Από ελέγχους στον Δήμο Ιλίου, χθες βρέθηκαν θετικά το 6,79% των τεστ που διενεργήθηκαν, προχθές το 6% και την Τρίτη το 5,82%. Αντίστοιχα, στον Δήμο Χαϊδαρίου τα ποσοστά θετικότητας ήταν τις τελευταίες τρεις ημέρες 4,96%, 6,53% και 6,92%. Στον πεζόδρομο της Ερμού τα θετικά τεστ ήταν σε ποσοστά που κυμάνθηκαν από 4,9% έως 3,2%.

Στην υπόλοιπη χώρα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν χθες 435 νέα κρούσματα (39,2 ανά 100.000 κατοίκους), στην Αχαΐα 117 (37,7 ανά 100.000 κατοίκους), στη Λάρισα 89 (31,3), στην Πέλλα 55 (39,4) και στην Κοζάνη 52 (34,6 ανά 100.000 κατοίκους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή