Διελκυνστίδα ειδικών για το «Πάσχα στο χωριό»

Διελκυνστίδα ειδικών για το «Πάσχα στο χωριό»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει ως λύση για το Πάσχα στο χωριό τα self-tests το θέμα αυτό αποτελεί διελκυνστίδα μεταξύ των ειδικών που εμφανίζονται διχασμένοι. 

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το ενδεχόμενο μετακινήσεων μεταξύ νομών ότι «αυτό που έχει σημασία εκείνες τις ημέρες είναι να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία» υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα». 

Μίλησε επίσης για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση. 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Mega και απαντώντας στο ερώτημα γιατί κάποιος εμβολιασμένος δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα ενόψει και του Πάσχα, είπε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωριό, είπε ότι ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να γίνει χρήση των self-tests «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να «θυσιαστεί» το Πάσχα στο χωριό, προκειμένου να η Ελλάδα να έχει μπροστά της ένα καλύτερο καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα», ο καθηγητής, αναφερόμενος στις ημέρες των εορτών τόνισε: «Θα προτιμούσα να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι, να μην γκρεμίσουμε αυτό που θα έχουμε χτίσει έως τότε, να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε».

Ο ίδιος επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά σιγά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε ενστάσεις για το άνοιγμα της εστίασης, με φόντο τα «κορωνοπάρτι» των τελευταίων ημερών. 

«Θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, τις αποστάσεις κλπ και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα της υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα, δηλαδή από νομό σε νομό, με διενέργεια self test. Το σχέδιο, που αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στα χαρτιά, καθώς προέχει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες δέκα ημέρες, προβλέπει πως στην έξοδο για την περιφέρεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε, έλεγχοι για να διαπιστώνεται πως οι εκδρομείς έχουν αρνητικό self test έως και 48 ώρες πριν από την έξοδο. Αυτό θα είναι και το «διαβατήριο» για να περάσει κάποιος τα διόδια και να κάνει, μετά δύο χρόνια, το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό».  

Στο τραπέζι έχει πέσει και ένα ακόμα σενάριο, το οποίο όμως έχει πολλά δομικά προβλήματα. Να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό ίδιου χρώματος, ώστε, για παράδειγμα, «καθαρές» περιοχές να μην επιβαρυνθούν από πιο βεβαρημένες. Το πρόβλημα εδώ είναι διπλό: Εάν η Αθήνα είναι στο «κόκκινο», όπως είναι τώρα, αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει πως θα απαγορευτεί η έξοδος για πολλές περιοχές που είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από την Αττική, δημιουργώντας εκδρομείς δύο ταχυτήτων.

H κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Mega για το θέμα του Πάσχα και τους περιορισμούς που θα ισχύουν, υποστήριξε ότι «είναι αρκετά νωρίς για τη λήψη των όποιων αποφάσεων και πως η κυβέρνηση θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις κρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνο το διάστημα».

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, σχολίασε πως η διαδικασία των self-tests ανεβάζει τις πιθανότητες να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή